Românii profită de climatul economic ca să încheie construcțiile începute

 
Construcţii în zonele rurale
Construcţii în zonele rurale

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,7%, în primele 10 luni, însă construcțiile noi au scăzut în ultima parte a anului. Românii termină lucrările începute în anii trecuți și inestesc bani în reparații și întreținerea clădirilor.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 10 luni ca serie brută cu 9,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Construcțiile noi au crescut sub nivelul celorlalte, iar avansul cel mai mare a fost făcut de lucrările de reparaţii capitale și lucrările de întreţinere şi reparaţii curente.

"Volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, ca serie brută, cu 9,7%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 19,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 15,0% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,0%. La clădirile rezidenţiale volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%", informează INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 10,5% pe fondul avansului consemnat de lucrările de reparaţii capitale, cu 20,4%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 8,9%, construcţiile inginereşti cu 7,5% şi clădirile rezidenţiale cu 4,6%, scrie Agerpres.

În octombrie comparativ cu septembrie, pe seria brută, volumul lucrărilor a urcat cu 4,2%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,8%, respectiv cu 16,5%.

Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,5%. Pe obiecte de construcţii. volumul a crescut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 10,7%, respectiv cu 6,2%. Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a scăzut cu 2,3%.

"Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a înregistrat pe total o creştere cu 1,0%, evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,9% fiecare. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,4%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 12,1%, clădirile nerezidenţiale cu 2,2% şi la construcţiile inginereşti cu 1,4%", mai arată instituţia citată.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?