România, tigrul Europei la creștere economică în 2017, a slăbit inexplicabil în T4

 
Economia s-a supraîncălzit?
Economia s-a supraîncălzit?

România a avut cea mai mare creștere economică în 2017 din UE, mult peste al doilea "alergător" din pluton, Ungaria, dar a înregistrat printre cele mai proaste rezultate în ultimul trimestru al anului trecut.Cu un avans de 7% în trimestrul al patrulea din 2017, comparativ cu perioada similară a anului 2016, România a înregistrat cea mai mare creştere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada octombrie - decembrie 2017, arată o estimare preliminară, publicată miercuri de Eurostat.

Veștile proaste pentru România vin dinspre încetinirea forțată a ritmului de creștere în ultimul trimestru din 2017, când avansul de doar 0,6% față de trimestrul anterior a fost printre cele mai slabe din Europa.

Cu câteva săptămâni înainte, guvernatorul Băncii Poloniei, Adam Glapinski, a arătat că este preferabil ca Polonia să aibă o creştere economică constantă de 3% decât una de 8% ca a României, care s-ar putea întoarce împotriva economiei noastre.

În ultimul trimestru al anului 2017, România a înaintat cu doar 0,6%, în timp ce PIB-ul din Ungaria a avansat cu 1,3%, iar cel din Polonia cu 1%.

Potrivit unei analize realizată recent de GfK, încrederea în economie şi aşteptările privind veniturile au scăzut drastic în România în ultimul trimestru al anului trecut, la minime similare cu cele din 2013-2014, invers faţă de trendul înregistrat la nivel european, criza guvernamentală de pe plan local reflectându-se în comportamentul consumatorilor.

Şeful băncii centrale din Polonia, palmă pentru Guvernul de la Bucureşti

Comparativ, produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 2,7%, şi cu 2,6% în UE, în trimestrul patru 2017 comparativ cu trimestrul patru 2016. Datele Eurostat arată, însă, că ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit în trimestrul patru 2017, până la 7%, după un avans de 8,5% în trimestrul al treilea.

Pe ansamblul anului 2017, PIB a crescut cu 2,5% atât în UE cât şi în zona euro.

De asemenea, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit semnificativ până la 0,6%, de la un avans de 2,4% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. În acest caz, avansul economiei româneşti este identic cu cel înregistrat în UE şi zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,7%.

"Motorul economiei" avariat, după ce PSD schimbă cureaua de distribuţie în mers

Datele publicate de Eurostat sunt similare celor anunţate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia economia România a consemnat un avans de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de perioada similară din 2016, avansul Produsului Intern brut a încetinit la 6,9% (serie brută) de la 8,8% în T3. Faţă de trimestrul III din 2017, în ultimele trei luni ale anului economia României a crescut cu 0,6%.

Eurostat subliniază, însă, că datele comunicate miercuri ar putea fi revizuite într-o nouă estimare care ar urma să fie dată publicităţii în data de 7 martie 2018.

Topul creșterii economice în UE (2017)
România - 7%

Ungaria - 4,8%
Letonia - 4,8%
Polonia - 4,3%
Finlanda - 3,9%
Cipru - 3,9%
Bulgaria - 3,6%
Slovacia - 3,6%

Ce s-a întâmplat cu creșterea în T4 2017
Lituania - 1,5%
Ungaria - 1,3%
Finlanda - 1,1%
Cipru - 1,1%
Polonia - 1,0%
Slovacia - 0,9%
Spania - 0,7%
.......
România - 0,6%

Raportul Eurostat AICI

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?