România EXTREMELOR: pe primul loc în Europa la numărul de proprietari, pe ULTIMUL la nivelul de trai

 

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor care sunt proprietari ai unei locuinţe, însă ocupă primele locuri şi în statisticile negative referitoare la viaţa din gospodăriile europene, cu cele mai aglomerate locuinţe, fiind depăşiţi la nivel european doar de Serbia şi Macedonia.

De asemenea, românii nu stau mai bine nici la capitolul dotări ale locuinţelor, ocupând primul loc în acest top, cu aproape unul din cinci cetăţeni care trăiesc în locuinţe fără baie, fără un acoperiş durabil sau cu camere foarte întunecate. Totodată, ne aflăm în top şi când vine vorba despre costurile lunare pentru întreţinerea locuinţelor, acestea ajungând să însumeze chiar şi peste 40% din totalul veniturilor care intră în gospodărie într-o lună, potrivit unei analize prezentate de cotidianul Gândul.

Astfel, potrivit datelor Eurostat valabile pentru anul 2016, 96% dintre români sunt proprietari ai unei locuinţe. Topul trei este completat de Lituania (90,3%) şi Croaţia (90,1%). La coada clasamentului se situează austriecii, doar 55% dintre aceştia fiind proprietari de locuinţe, deasupra lor fiind danezii (62%) şi suedezii (65,2%).

România a condus acest top şi în 2015, atunci existând date pentru toate cele 34 de state europene incluse în analiză. În 2015, numărul românilor proprietari de imobile era şi mai mare, ajungând la 96,4% din populaţie, mai mare şi decât în 2014, când 96,2% dintre cetăţenii ţării noastre deţineau o locuinţă.

În ceea ce priveşte statele care-i urmează României în topul trei al ţărilor cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din 2016, Lituania cunoaşte o creştere semnificativă faţă de anul 2015, când doar 89,4% dintre locuitori intrau în această categorie.

Cu toate că în România trăiesc cei mai mulţi proprietari, locuinţele din ţara noastră sunt cele mai aglomerate din Uniunea Europeană, fiind depăşite la nivelul întregului continent doar de Serbia şi Macedonia, potrivit datelor Eurostat valabile pentru anul 2015.

Gradul de ocupare a locuinţelor este un element cheie în ceea ce priveşte determinarea confortului pe care oamenii care locuiesc într-o casă îl au şi cât de multe persoane locuiesc în interiorul acesteia.

La nivelul anului 2015, 16,7% din populaţia UE trăia în locuinţe supraaglomerate, cel mai mare grad de supraaglomerare fiind înregistrat în România, unde aproape 1 din 2 cetăţeni se găsesc în această situaţie (49,7%). Pe locul al doilea se află Polonia cu 43,4%. Dacă ieşim din spaţiul UE, cele două state membre sunt depăşite de Serbia şi Macedonia, unde procentajele sar de 50%, ajungând la 53,4%, respectiv 51,1%.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?