România ar putea trece efectiv la euro de la 1 ianuarie 2015

 
Foto: realitatea.net
Foto: realitatea.net
România ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care decizia ar fi luată în 2014, potrivit planului deja asumat, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Banca Centrală Europeană (BCE) are nevoie de date complete despre evoluţia macroeconomică a României pe cei doi ani de ERM-2 (perioada de 2 ani care precede intrarea unui stat în zona euro, n.r.), care sunt agregate cu o oarecare întârziere, de 3 până la 6 luni. Din acest motiv, adoptarea propriu-zisă a monedei europene nu poate avea loc chiar de la 1 ianuarie 2014", a explicat Popa.

Reprezentantul BNR a adăugat că datele colectate trebuie să confirme îndeplinirea, de către România, a criteriilor de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Popa a mai precizat că decizia de aderare la zona euro este dezbătută în cadrul BCE, problema fiind dezvoltată şi în cadrul Ecofin. 

Unul dintre principalele elemente care trebuie stabilite este paritatea la care se realizează trecerea de la leu la euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?