România ar putea depăşi ţinta de deficit bugetar, Pogea speră ca majorarea "să nu fie prea mare"

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru acest an, de 7,3% din PIB, ar putea fi depăşită, iar ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat după întâlnirea de joi cu delegaţia Fondului că speră ca "depăşirea să nu fie prea mare".

"Va fi depăşit (deficitul bugetar convenit cu FMI la 7,3% din PIB, n.r.) dacă măsurile pentru reducerea cheltuielilor nu vor putea fi puse în aplicare. Sperăm ca depăşirea să nu fie prea mare", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, cei ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.

Pogea a adăugat că "preocuparea Guvernului este să ne încadrăm în ţinta de deficit, luăm toate măsurile, iar dacă va fi o mică depăşire, să nu fie din cauza guvernului, ci din cauza amânării actelor normative".


Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor că urmează să poarte noi discuţii cu reprezentanţii Guvernului în această seară în legătură cu menţinerea ţintei de deficit bugetar.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan afirma înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Fondului că ţinta de deficit convenită cu FMI "în mod sigur" va fi depăşită, pentru că nu s-au aplicat la timp legile ce priveau reducerea cheltuielilor bugetare.

Mihai Şeitan a explicat că România s-ar fi încadrat într-un deficit de 7,3% din PIB în acest an dacă legile care ar fi dus la reducerea cheltuielilor ar fi fost aprobate în trimestrul III, astfel încât să poată fi aplicate începând cu trimestrul IV, şi a menţionat că "acum este prea târziu pentru acest lucru". 

"Chiar dacă Curtea Constituţională a decis în favoarea Legii privind reorganizarea agenţiilor, acestea nu pot fi restructurate conform legii pentru că era nevoie ca guvernul să emită acte normative pentru restructurarea fiecărei agenţii în parte", a explicat Şeitan.

El a adăugat că neaplicarea măsurii privind concediul fără plată din luna octombrie va face ca reducerea cheltuielilor salariale să fie mai mică de 45% în ultimele luni ale anului, aşa cum s-a dorit iniţial.

Deficitul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din PIB, sub ţinta convenită cu FMI pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?