ROBOR. Isărescu şi Chiriţoiu, chemaţi la audieri la Comisia economică a Senatului. Reacția BNR

 
ROBOR. Mugur Isărescu şi Marius Chiriţoiu, chemaţi la audieri la Comisia economică a Senatului
ROBOR. Mugur Isărescu şi Marius Chiriţoiu, chemaţi la audieri la Comisia economică a Senatului

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. "Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi nu înţelege piaţa", spune, în replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.Acesta a solicitat Băncii Naţionale a României ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca, de mâine, să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută, duminică, la sediul ALDE din Capitală.


Potrivit mediafax.ro, senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens, a prezentat documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

„Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

Suciu, BNR: Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi nu înţelege piaţa

Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung şir de confuzii, nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi nu înţelege nici piaţa, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

"Dl Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi. Piaţă funcţionează de zeci de ani şi brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înţelege nici piaţă nici nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieţei este unul stabilit prin politica monetară însăşi, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebaţi legate de piaţă să se adreseze Asociaţiei Pieţelor Financiare care funcţionează pe bază unor prevederi internaţional acceptate, pentru că e piaţa bancară pe care asociaţia o utilizează. Cred că rolul dl Zamfir este doar acela de a creă confuzie. În folosul cui?", a spus Dan Suciu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nae
21 Jan 10:40
Parlamentul isi depaseste atributiile cu mult si aduce atingere bunei functionari a statului !!! Diversele domenii ale statului nu pot fi conduse cu pareri si supozitii !!! Nu poti sa iti inchipui ca le stii pe toate cind e nevoie de PROFESIONALISM si SPECIALIZARE/ EXPERIENTA ! Politicizarea pesedista a statului a promovat INCOMPETENTII peste tot de aici haosul vizibil la toate nivelele !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?