Renunţarea la fumat dăunează sănătăţii astmaticilor

 
Fumători astmatici
Fumători astmatici
FOTO: hr-romania.ro

Cercetătorii olandezi spun că fumătorii care suferă de astm au un profil inflamatoriu al plămânilor total diferit de cel al persoanelor care nu au fumat niciodată. Ba mai mult, datele sugerează că renunţarea la fumat poate avea un efect advers care să ducă la îngroşarea căilor respiratorii ale plămânilor.

"Am descoperit că expunerea la ţigări ar putea să marească grosimea epiteliului şi a garniturilor căilor respiratorii din plămâni. Aceasta ar putea putea fi principala cauză a faptului că pacienţii care suferă de astm manifestă mai multe simptoame ale acestei boli, cum ar fi dificultăţi de respiraţie sau un exces de flegmă, în comparaţie cu nefumătorii astmatici", a declarat coordonatorul studiului, cercetător la  Universitatea Groningen din Olanda, Martine Broekema, potrivit news.health.com

Studiul a fost realizat pe 147 de persoane care sufereau de astm, din care 35 erau fumători, 46 erau foşti fumători, iar 66 dintre ei nu fumaseră niciodată.

Astfel, persoanele care fumau aveau mai multe celule care produc mucoasă decât cele care nu fumaseră nicodată, spun cercetătorii.


"Aceste descoperiri au fost asociate cu o acută producţie de flegmă pe care o manifestă astmaticii pentru a se stabili dacă există o relaţie cauzală între acestea două. Cercetările au demonstrat faptul că fumătorii care sufereau de astm aveau un profil inflamatoriu al plămânilor total diferit decât cel al persoanelor care nu fumaseră niciodată. Ba mai mult, datele sugerează că renunţarea la fumat poate avea un efect advers care să ducă la îngroşarea căilor respiratorii ale plămânilor", a mai adăugat Martine Broekema.

Studiul are o importanţă deosebită, deoarece arată care sunt efectele renunţării la fumat pentru sănătatea pulmonară, mai ales pentru astmatici.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?