Relu Fenechiu, CONDAMNAT la 5 ANI de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE, a fost revocat din Guvern

Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

RELU FENECHIU, CONDAMNAT ÎN DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În acelaşi dosar, Lucian Fenechiu, fratele ministrului, a primit tot o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune. UPDATE: După aflarea deciziei instanţei, Relu Fenechiu a demisionat de la conducerea ministerului. CAZUL RELU FENECHIU, astăzi, de la 21.00, în cadrul emisiunii FLAGRANT de la Realitatea TV. 

UPDATE RELU FENECHIU a fost revocat din funcţie

RELU FENECHIU, ministrul Transporturilor, a fost condamnat, vineri, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. Procurorii ceruseră condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat, în repetate rânduri, că, dacă va fi condamnat, Relu Fenechiu îşi va pierde funcţia de ministru al Transporturilor.

Cu doar câteva ore înainte ca judecătorii să se pronunţe asupra dosarului "Transformatorul", Victor Ponta îşi exprima speranţa ca Fenechiu să fie achitat.

"O să vorbesc cu dânsul, sper să fie achitat, dar ce pot eu să fac? Aştept...", a spus Ponta.

Relu Fenechiu a făcut public, joi, un documet cu informaţii pe care le considera relevante. El susţinea că, din analizarea probelor aflate la dosarul cauzei, rezultă contrariul celor reţinute în rechizitoriul procurorilor.

RELU FENECHIU face recurs

Relu Fenechiu a cerut o expertiză contabilă care ar fi demonstrat faptul că "produsele achizitionate de SISEE Electrica Moldova de la EUROPLUS şi FENE GRUP au fost revândute şi nu se poate vorbi de producerea vreunui prejudiciu". Mai mult decât atât, ministrul susţine că "înscrisurile din dosarul de urmarire penală sunt incomplete". Tot el spune că "nici Garda Financiară şi nici Parchetul nu au făcut demersuri pentru a completa evidentele lipsuri, dar au tras concluzii cu valoare de "adevăr"".

Pe data de 4 iulie, magistraţii au respins toate probele aduse de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi. Tot atunci, procurorul de caz a cerut instanţei supreme ca Relu Fenechiu, împreună cu ceilalţi inculpaţi, să primească pedeapsa maximă cu închisoarea de 15 ani. La ieşirea din sala de judecată, Relu Fenechiu a declarat că, în cazul unei condamnări, va demisiona.

În dosarul "Transformatorul", Relu Fenechiu este acuzat că, prin intermediul firmelor sale, ar fi vândut zeci de transformatoare vechi către Electrica Moldova, la un preţ supraevaluat. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest caz este de peste şase milioane de lei. Pe lângă ministrul Transporturilor, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi trei directori de la Electrica.  Decizia instanţei nu este definitivă.

RELU FENECHIU, CONDAMNAT. Ponta va prelua interimatul Transporturilor

Ponta a anunţat, cu câteva zile în urmă, că Relu Fenechiu va fi înlocuit în postul de ministru al Transporturilor dacă va fi condamnat şi nu a exclus varianta de a-şi asuma conducerea interimară a ministerului. Imediat după condamnare, RELU FENECHIU a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor. 

 

RELU FENECHIU, CINE este ministrul condamnat

RELU FENECHIU, condamnat. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Fenechiu este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini. Relu Fenechiu, lider al PNL Iaşi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iaşi. După ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat în marketing, economia şi managementul mediului, dar şi un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză".

În vara lui 2012, Relu Fenechiu, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi preşedintele organizaţiei judeţene Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.

În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%). În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

Fenechiu a devenit membru al PNL în 1996, iar din 2004 este preşedintele filialei PNL Iaşi. În acelaşi an a fost ales deputat, apoi reales în această demnitate în 2008, dar şi în 2012. El a obţinut poziţia de vicepreşedinte al PNL în 2008 şi şi-a dovedit abilitatea, la începutul lui 2009, de a schimba tabăra în PNL, imediat după negocierile eşuate între Călin Popescu Tăriceanu şi PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului în care Tăriceanu urma să piardă şefia partidului îl dădu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Sălăvăstru. Acesta îi reproşa preşedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iaşi, că nu ar fi avut mandat din partea partidului în momentul în care a decis ca partidul să rămână în opoziţie.

Până atunci, în guvernarea Tăriceanu filiala PNL Iaşi condusă de Fenechiu a beneficiat de două posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei.

La momentul congresului din 2009, Fenechiu împreună cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales să-l sprijine pe Antonescu împotriva lui Tăriceanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numărat între cei care au rămas în echipa lui Antonescu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009, fiind ales din nou vicepreşedinte al PNL la congresul din 2010.

"Partidul are nevoie de o «mână de fier» pentru a fi condus", afirma Fenechiu în ianuarie 2010, înaintea congresului, despre modul în care Crin Antonescu trebuie să impună discilina şi unitatea în PNL. La momentul respectiv, el a susţinut astfel necesitatea modificării statutului şi realegerea noii conduceri a PNL pe moţiuni, cu o listă închisă de candidaţi în fruntea căreia se afla Antonescu.

Totodată, liderul PNL Iaşi s-a aflat între cei care au finanţat, pe datorie, campania la prezidenţiale a preşedintelui PNL. Firma deţintă de Fenechiu, SC LA ROCCA SRL, a somat după alegeri PNL să plătească o datorie de 947.000 de euro, constând într-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

În pofida influenţei pe care o avea în partid, Fenechiu a fost printre cei omişi din Guvernul din umbră al PNL, prezentat de Crin Antonescu în septembrie 2010.

Vicepreşedintelui PNL nu i-au lipsit atacurile la adresa actualilor aliaţi, chiar şi în mometul în care USL era deja constituită.

În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, Fenechiu s-a arătat nemulţumit în ianuarie 2009 de faptul că acesta fusese acceptat de preşedintele Traian Băsescu pentru a conduce MAI. El susţinea că această numire a fost, mai degrabă, "rezultatul concursului unor mofturi interne decât al unui calcul raţional".

Mai târziu, în septembrie 2011, aprecia că din USL ar trebui să fie scos PC. Fenechiu era nemulţumit, la momentul discuţiilor legate de candidaţii pentru alegerile locale, de faptul că PC ar fi dorit să-l susţină drept candidat la Primăria Iaşi pe Tudor Ciuhodaru, separat de candidatul USL – social-democratul Gheorghe Nichita.

Un alt moment în care vicepreşedintele PNL a fost critic faţă de colegii de alianţă a fost cel al discursului preşedintelui PSD, Victor Ponta, în momentul învestirii guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Atunci liderului PSD i-au lipsit accentele vehemente împotriva puterii şi a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea colabora politic cu viitorul premier.

"Tensiuni apar, inclusiv în interiorul unui partid. Până şi într-o familie apar discuţii. Până acum, cei doi lideri USL au fost pe aceeaşi lungime de undă. Să nu credeţi că Ponta şi Antonescu vor merge de mână în următorul an. Asta a fost părerea lui Ponta şi are dreptul să o exprime", a susţinut mai târziu Fenechiu.

După referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din luna iulie, Fenechiu a fost printre cei care au sprijinit ideea declanşării unei noi suspendări din funcţie a şefului statului, imediat după decizia Curţii Constituţionale care infirmase demiterea aceastuia. "Reluăm procedura suspendării lui Traian Băsescu până va pleca", susţinea la momentul respectiv vicepreşedintele PNL, precizând că acţiunea ar trebui să aibă loc până la sărbătorile de iarnă.

De altfel, Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din vară pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Nominalizarea sa la un post de ministru a fost anunţată încă din noiembrie de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.

În 23 noiembrie, într-un discurs susţinut la Iaşi, Antonescu i s-a adresat lui Fenechiu cu formula "domnule ministru" şi anunţa că "sută la sută Fenechiu va fi ministru".
Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?