REFUGIAȚI ÎN ROMÂNIA: Se testează activarea unei rute prin Marea Neagră. ”Sunt măsuri disperate”

Creșterea numărului de refugiați care sosesc în România traversând Marea Neagră alimentează temerile oficialilor privind reactivarea acestei rute periculoase de migrație, în condițiile închiderii sau limitării rutelor clasice, scrie The Guardian. Cât de pregătită este România pentru acest scenariu e încă neclar.Câteva sute de refugiați din Irak, Siria sau Iran au ajuns în ultimele săptămâni în România, după ce au traversat Marea Neagră, din Turcia.

În vreme ce numărul de migranți este relativ mic, comparat cu numărul refugiaților care au ajuns în ultimii ani în Grecia sau Italia, există semnele unei potențiale reactivări a rutei Mării Negre.

Frontex, agenția însărcinată cu protecția granițelor UE, vede incidentele din ultimele săptămâni ca pe o tentativă a contrabandiștilor de a testa reactivarea acestei rute. 

O navă în derivă, cu 153 de refugiați, adusă în Portul Midia. 50 de copii, salvați in extremis 

Dar această rută este mai periculoasă. ”Migranții se află într-un pericol mai mare. Este o mare agitaqtă și dificil de traversat”, spune pentru The Guardian un opurtător de cuvânt al Frontex, Krzysztof Borowski.

O opinie similară are Gabriela Leu, purtătoarea de cuvânt a UNHCR România. ”E clar că atunci când rutele legale sunt închise, oamenii care fug de război și persecuție iau măsuri disperate pentru a ajunge în siguranță”, spune aceasta.

România a rămas deocamdată în afara rutelor folosite de migranți și nu este nici țară de destinație pentru aceștia.

În ultima vreme însă, a crescut însă și numărul de refugiați care au ajuns la granițele terestre ale țării: 2.800 în primele șapte luni ale lui 2017, comparat cu 1.624 în tot anul 2016.

Este nesigur dacă România este pregătită pentru a face față unui flux de refugiați, scrie The Guardian.

România s-a opus inițial cotelor de refugiați, dar a acceptat în cele din urmă să ia 4.200 de oameni. Până acum, 727 au fost relocați în România, dar majoritatea își doresc de fapt să plece în vestul UE.

 

 

 

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?