REFERENDUM. 98,9% dintre găgăuzi vor independenţa regiunii faţă de R. Moldova

 
Harta Republicii Moldova, cu Găgăuzia autonomă şi regiunea separatistă transnistreană
Harta Republicii Moldova, cu Găgăuzia autonomă şi regiunea separatistă transnistreană

Majoritatea covârşitoare a găgăuzilor se pronunţă pentru independenţa regiunii faţă de Republica Moldova, potrivit rezultatelor referendumului de duminică. 98,4% susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală rusă, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia.O proporţie de 98,9% dintre participanţii la referendumurile de duminică s-au pronunţat pentru independenţa regiiunii, iar 98,4% susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală rusă, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de luni.

Potrivit publicaţiei moldovene, care afirmă că rezultatele anunţate sunt finale, 98,9% dintre participanţii la referendumurile de duminică s-au pronunţat pentru independenţa regiunii autonome Găgăuzia faţă de Republica Moldova, iar sunt 1,1% împotrivă.

e asemenea, pentru o orientare a Republicii Moldova către Uniunea Europeană (UE) s-au pronunţat 2,27% dintre participanţii la plebiscit, în timp ce 97,22% i se opun.

În schimb, o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan este susţinută de 98,47% dintre participanţii la referendum, 1,52% sunt împotriva acesteia, iar restul sunt indecişi.

În total, la urne s-au prezentat 70.777 de persoane, cea mai importantă rată de participare înregistrată în regiune. În capitala regiunii, Comrat, prezenţa a fost de 68,22%, iar la Vulcăneşti de 61,31%, potrivit publicaţiei moldovene.

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat anterior, ca o primă reacţie, că referendumurile din Găgăuzia reprezintă o "sfidare a legii", cu "elemente de tentativă de a stimula procesele separatiste" în Republica Moldova. El a mai spus că Guvernul de la Chişinău a tras propriile concluzii cu privire la situaţia din Găgăuzia şi a asigurat că va încerca să îmbunătăţească dialogul cu autorităţile locale şi să explice mai bine politicile centrale.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre ele are caracter consultativ şi are ca scop să afle atitudinea cetăţenilor faţă de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanţa de la Comrat şi sunt considerate ilegale de către autorităţile de la Chişinău.

Premierul R. Moldova: Referendumurile, o sfidare a legii

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat, luni, ca o primă reacţie, că referendumurile din Găgăuzia reprezintă o "sfidare a legii", cu "elemente de tentativă de a stimula procesele separatiste" în Republica Moldova, relatează postul de radio Europa Liberă în pagina electronică.

Leancă a mai declarat pentru post că astfel de elemente (separatiste - n.r.) ar mai exista în raionul Taraclia, în estul Republicii Moldova, unde locuiesc etnici bulgari care aspiră la înfiinţarea unei autonomiii după modelul celei din Găgăuzia.

De asemenea, şeful Guvernului de la Chişinău a acuzat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi Partidul Socialiştilor că ar încuraja "jocul iresponsabil de-a referendumul" şi a adăugat că alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în toamna acestui an vor reprezenta cel mai bun referendum, inclusiv în ceea ce priveşte cursul către integrarea europeană.

Totodată, premierul Iurie Leancă a mai spus că Guvernul de la Chişinău a tras propriile concluzii cu privire la situaţia din Găgăuzia şi a asigurat că va încerca să îmbunătăţească dialogul cu autorităţile locale şi să explice mai bine politicile centrale.

Acesta este prima reacţie a premierului Iurie Leancă cu privire la referendumurile organizate duminică în Găgăuzia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Florin Grigore
04 Feb 14:04
Pe vremea URSS mai marii Uniunii au avut grija sa redeseneze granitele republicilor in asa fel incat sa nu existe in nicio republica o populatie omogena atat etnic ,cat si religios sau mentalitar! unele comentarii mi se par ridicole! nu avem cum sa-i mutam de unde sunt ei acum! daca am face asta n-am fii cu nimic mai buni decat cei care i-au adus aici! Cum se intampla si in UCRAINA. Oricat de europeni si rusofobi am fii, nu trebuie sa uitam faptul ca cel putin 40% din populatie e pro-rusa convinsa! cu ei ce sa facem?! sa-i trimitem pe toti in Rusia?! daca nu iasa in strada ca pro-europenii asta nu inseamna ca ei nu exista! si in Ucraina cat si in REP. Moldova trebuie gasita o solutie de compromis intre cele 2 curente pro-rus si pro-occidental! alta alternativa nu e decat...secesiunea!
Răspunde
3 -5
dan
03 Feb 21:01
Intr-un viitor foarte apropiat Romania va alipi rep Moldova si o vom face fara regiunea transnistria si fara gagauzia, teritoriilea astea sa le integreze Ucraina. Pur si simplu nu avem nevoie de rusi pe teritoriul tarii noastre.
Răspunde
10 -3
Cristi
03 Feb 21:11
4 Pana se uneste Romania cu Moldova, Rusia va imparti Moldova in foarte multe tari mici pana nu va mai ramana nimic din ea.
4 -9
03 Feb 20:01
Hm, ce gust amar. Noi românii nu am fost întrebați nici când am aderat la NATO, nici când ne-am integrat în UE. Putem lua lecții de democrație de la găgăuzi.
Răspunde
3 -3
Japca Ion
03 Feb 20:50
5 Putem lua lectii si de la rusi. L-a intrebat muscalul pe tac'tu daca vrea sa intre in sfera de influenta muscaleasca in '45 ? L-a intrebat muscalu pe tac-tu daca vrea sa isi dea toata averea la comun? L-a intrebat daca vrea sa urmeze 45 de ani de indobitocire? N-ai inteles nimic de la batranul tau.
5 -1
victor
03 Feb 22:39
2 Ce lectii sa luam de la acesti migratori ? In mongolia cu ei ,le trece acolo de democratie ......Suntem prea toleranti.
7 -1
neamestecul raselor
03 Feb 17:47
pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti! Sau il primesti in casa, il pui la masa, si pe urma iti vrea nevasta... mai scurt, le spui turci.
Răspunde
4 -2
Voda Cumplitu
03 Feb 18:18
6 EXISTA O PIESA DE TEATRU ROMANEACA CARE (NU-I MAI STIU NUMELE,...SI AS FI BUCUROS DACA CINEVA I-MI SPUNE CUM SE NUMESTE,... ), IN CARE VINE UN DRUMET LA UN TARAN SI-L ROAGA PE ACESTA SA-L PRIMEASCA PENTRU O NOAPTE SA DOARMA IN LOCUINTA SA .
OK !
ACUMA "DRUMETUL" MAI VREA SA SI BATA UN CUI IN PERETE CA SA-SI AGATE MANTAUA, GEANTA SI CE STIU EU CE MAI AVEA ELPE ACOLO.
OK ! SPUNE TARANUL POTI BATE UN CUI !
DUPA NOAPTEA PETRECUTA LA TARAN, SI BINEINTELES SI DUPA CE A FOST OMENIT CU MINCARE SI O CANA DE VIN SI,... CHIAR MINCARE DE DRUM,... I-SI IAU RAMAS BUN AMINDOI SI PLEACA "DRUMETUL" IN DRUMUL SAU MAI DEPARTE .
NOAPTEA TIRZIU INSA SE AUDE BATAI IN USA.
-CINE E ACOLO IN TOIUL NOPTII ? INTREBA TARANUL.
-EU, SINT DRUMETUL CARE A DORMIT LA TINE NOAPTEA TRECUTA !
-PAI,... ACU´TE-AM OMENIT O NOAPTE, ACU´ MAI DUTE SI LA ALTUL ! SPUNE PE DREPT TARANUL .

-Baaa,... NU MA DUC LA ALTUL. EU VREAU LA TINE CA SA DORM,... LINGA CUIUL MEU DIN PERETELE TAU,... CARE AZI NOAPTE L-AM BATUT EU IN PERETELE TAU !
CIND ERAM MIC, NU AM INTELES ACEASTA PIESA DE TEATRU !
ACUM O INTEEG,... CIND UNGURII VOR REFERENDUM PENTRU TRANSILVANIA SI TINUTUL SECUIESC !
3 -5
Voda Cumplitu
03 Feb 17:33
DECIT SA AVEM MAI TIRZIU PROBLEME CU MUSULMANII, PRECUM YUGOSLAVIA DE ALTA DATA, MAI BINE SA-SI FACA MUSULMANII GAGAUZI STATUL LOR ACUMA CA SA STIM DE O GRANITA INTRE NOI !
NU AS DORI CA MOLDOVA SA INTRE INTR-UN RAZBOI ETNIC ASA DUPA CUM SA INTIMPLAT DEJA IN YUGOSLAVIA !
EU ZIC, SA TRAIM IN PACE SI DACA NU SE POATE FACEM O GRANITA SI GATA !
Răspunde
15 -5
Cristi
03 Feb 17:18
Moldova ar trebui sa trimita de urgenta armata in Gagauzia ca sa nu ii lase pe aia de acolo sa faca ce vor nazisti de la Moscova.
Romania trebuie sa se uneasca de urgenta cu Moldova pentru ca Rusia va desfinta Moldova de tot.
Cine este pro Rusia sa se mute acolo de tot.
Răspunde
13 -3
Ivan Turbinka
03 Feb 17:11
Las' ca intra Ucraina-n U.E si se rezolva si problemele gagauzilor si ale altora (turci, tatari, bulgari, khazari etc.)!!!!!!!
Răspunde
15 -3
ffasdasdas
03 Feb 17:10
sa isi ia traistuta si sa plece in rusia...sau in turcia. cum vor ei.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?