Ministerul Sănătăţii despre lipsa unui citostatic vital: Nu e criză!

 

Ministerl Sănătăţii reacţionează la informaţiile lansate în spaţiul public, potrivit cărora de pe piaţă a dispărut Cisplatin - un citostatic de bază în chimioterapie. "Nu este nicio criză," a declarat, miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, pentru ca apoi să precizeze că, în curând, vor intra în ţară 3.000 de fiole de Cisplatin.

"Nu este criză. S-a pus problema de lipsa Cisplatinului, care este un medicament citostatic de pe piaţă. Pot să spun că în curând vor intra în ţară 3.000 de fiole pentru că Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) l-a exceptat de la etichetare. Până atunci, există pe piaţă alt produs cu aceeaşi substanţă activă - Sinplatin, care poate fi solicitat, folosit de către spital, de către medici", a afirmat Oana Grigore.

Substituentul este şi el inclus în programul naţional de cancer cu decontare 100%.

Problemele bolnavilor de cancer care nu găsesc Cisplatin a fost popularizată pe reţelele de socializare de către fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, a declarat, miecuri, la Radio România Actualităţi, că stocurile s-au epuizat şi că "în acest moment pacienţii noştri aleargă disperaţi să îşi procure medicamentele de pe pieţele din ţările vecine - Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar cei ce nu îşi permit renunţă la tratament, renunţă la viaţă.”Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?