Reacţie dură a BOR, privind parteneriatul civil: Dezaprobă ferm eventuala legalizare

 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că Biserica Ortodoxă dezaprobă „ferm” o eventuală legalizare a parteneriatului civil, la o zi după ce ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege în acest sens.

Vasile Bănescu a afirmat că o eventuală legalizare a parteneriatului civil este „primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de aceleași sex” iar menirea sa este „de a face încetul cu încetul acceptată ideea de căsătorie între aceste persoane”.

În opinia sa, este vorba despre o „inutilă suprapunere cu instituția căsătoriei” și un „surogat al căsătoriei pentru cei care își doresc să pornească la drum împreună neasumând integral acest lucru”.

Prin legalizarea acestor parteneriate, „se pune în pericol familia în paradigmă morală și spirituală”, estimează oficialul BOR. Acesta a adăugat că este posibilă inițierea de discuții cu Parlamentul pe marginea acestui proiect, în condițiile în care „Biserica are datoria să pună problema în cheie morală”.

Vasile Bănescu a mai susținut că în cazul parteneriatelor civile „sunt cu certitudine mai numeroase despărțirile”.

Potrivit deputatului PSD Florin Manole, proiectul de lege privind parteneriatul civil va interzice explicit adopţiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un astfel de parteneriat.

"Săptămâna viitoare o să depun împreună cu colegi de la alte partide politice un proiect care priveşte parteneriatul civil. Proiectul vine în urma jurisprudenţei CEDO şi în urma jurisprudenţei recente a Curţii Constituţionale şi are legătură cu viaţa de familie. (...) Are prevederi care se referă, de exemplu, la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moştenire, adică normarea genului acesta de uniuni consensuale, atât între persoanele de acelaşi sex cât şi între persoanele de sexe diferite, care nu aveau niciun fel de protecţie juridică. (...) Va reglementa o viaţă de familie pentru persoanele care nu sunt căsătorite şi care sunt foarte multe şi care au nevoie de această legiferare. Proiectul interzice explicit adopţiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un parteneriat civil. Proiectul ăsta nu are absolut nicio legătură cu referendumul, nu are niciun impact pe Codul civil şi pe discuţia despre căsătorie, pentru că nu schimbă cu nimic subiectul căsătoriei care rămâne între bărbat şi femeie", a precizat, citat de Agerpres, Florin Manole.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Ady
10 Oct 06:27
Ce ar fii sa isi vada de catedreala? Legile sa le lase in seama legiuitorilor! Mars in alttare, hotilor si curvarilor ipocriti!
Răspunde
0 0
Ady
10 Oct 06:27
Ce ar fii sa isi vada de catedreala? Legile sa le lase in seama legiuitorilor! Mars in alttare, hotilor si curvarilor ipocriti!
Răspunde
0 0
NeneaAla
09 Oct 22:51
Cu concesiile politice in fatza bisericii s-a terminat. Referendumul a schimbat asta iremediabil.
Răspunde
0 0
V ali
09 Oct 22:10
Biserica sa nu se mai plânga ca nu reusito Cu referendumul dând vina pe politcieni.Au uitat ca au transformat lacasul lui D-zeu in loc de propaganda politica al psd la Prahova?Noi nu am uitat dovada prezenta la vot .Datii lui D- zeu cei a lui a lui D-zeu iar politicianului cei al politicianului (puscaria)
Răspunde
0 0
DODO
09 Oct 19:34
claudico sa te luminez putin : de jecmanit jecmanesc politicienii care nu iarta nimic cind este vorba de banii poporului si o mai fac prin IMPUNEREA legilor deci obligavitate spre deosebire de biserica care se bazeaza pe buna vointa Tu sigur nu ai dat in viata ta nici un ban bisericii asa ca de ce plingi pe mormint strain ?
Răspunde
0 0
DODO
09 Oct 19:34
claudico sa te luminez putin : de jecmanit jecmanesc politicienii care nu iarta nimic cind este vorba de banii poporului si o mai fac prin IMPUNEREA legilor deci obligavitate spre deosebire de biserica care se bazeaza pe buna vointa Tu sigur nu ai dat in viata ta nici un ban bisericii asa ca de ce plingi pe mormint strain ?
Răspunde
0 0
Claudia
09 Oct 18:47
BOR chiar nu realizeaza ca prin atitudinea sa obtine rezultatele contrarii? Problema lor e ca mare parte din enoriasii supusi nu inteleg nimic din chestia asta, iar ceilalti, care poate sunt credinciosi dar nu suporta imbuibarea clerului, fac tocmai contrariul a ceea ce BOR le spune? Da, poate ca sunt 90% din romani crestini ortodocsi, dar s-a vazut clar cat la suta asculta orbeste ceea ce le spune BOR, undeva la 15-20%. Cu asemena procente de incredere mai bine stai in banca ta, nu te mai dai in spectacol si te multumesti sa jupoi in continuare sclavii care ti-au mai ramas.
Răspunde
0 0
vlad
09 Oct 19:37
8 Claudia, nu e deloc asa. Ai dreptate in privinta „nu inteleg nimic din chestia asta”. Multi dintre ei nu inteleg, e adevarat. Au alte preocupari, nu cele de inginerie socială. Sunt multi, dar nu sunt toti. Iar cu privire la cele 15-20%, belive me, la cata manipulare s-a produs, la cat de putin s-a dezbatut onest subiectul in media, procentul este unul foarte bun. Iar BOR nu e partid politic care pierde ceea ce tu ai numi capital de imagine. BOR trebuie sa fie principială. Iar principiul spune: fără surogate pentru familie. Familia e familie. PUNCT
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?