Reacție în Germania după amenințările SUA

 

Oficiali ai Statelor Unite, în frunte cu ambasadorul american la Berlin, dar și cu Donald Trump, au amenințat Germania că vor face toate diligențele pentru a-i muta pe toți cei 50.000 de militari americani în Polonia, dacă nu vor crește bugetul destinat Alianței Nord-Atlantice.

Criticile ambasadorului SUA la Berlin despre bugetul redus alocat de Germania sectorului apărării, însoţite de ameninţarea că Washingtonul şi-ar putea retrage trupele din această ţară pentru a le muta în Polonia, a provocat agitaţie în rândul politicienilor germani, scrie vineri agenţia DPA, după ce ambasadorul Richard Grenell i-a acordat acesteia un interviu în care a făcut respectivele afirmaţii aprobate apoi de preşedintele Donald Trump, care a lăudat Polonia pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.

"Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne", a afirmat Grenell în interviul în care a subscris declaraţiei date în ziua precedentă de ambasadoarea SUA la Varşovia, Georgette Mosbacher, care a spus că "trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia".


În replică, parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept ''total inacceptabile între aliaţi'', adăugând că Germania nu se va lăsa şantajată de SUA în această chestiune şi că ''atitudinea de general care comandă'' pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale.

Un alt membru al SPD, Johann Wadephul, afirmă însă că înţelege criticile americane, întrucât ''Germania a promis Alianţei un efort sporit pentru apărare''.

În schimb, partidul de stânga Die Linke se arată de acord cu ideea avansată de americani, cărora le sugerează ca odată cu trupele să-şi retragă din Germania şi armele nucleare. ''Guvernul german trebuie categoric să accepte această ofertă şi să discute cu SUA un plan de retragere a trupelor'', afirmă Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Die Linke. ''Dacă americanii îşi retrag trupele, atunci să-şi ia cu ei şi armele nucleare. Să le ducă acasă, desigur, nu în Polonia, ceea ce ar fi o escaladare dramatică în relaţiile cu Rusia'', a completat el.

În timpul vizitei pe care preşedintele polonez Andrzej Duda a efectuat-o în SUA în luna iunie, Donald Trump a sugerat o posibilă redesfăşurare a trupelor americane din Germania în Polonia.

Întrebat vineri despre declaraţiile ambasadorului Grenell, preşedintele Trump le-a răspuns ziariştilor la Casa Albă că Polonia este un ''mare, mare prieten al nostru'' şi a lăudat disponibilitatea acestei ţări de a construi cu propriile ei fonduri o bază pentru trupele americane.

''Ei (polonezii n.red) s-au oferit să ne finanţeze trupele şi multe alte lucruri. Aşa trebuie să se procedeze, nu prin aceste acorduri stupide cu toate celelalte ţări care profită de pe urma noastră'', a mai spus Trump, fără a fi mai explicit.

El va începe pe 24 august un turneu european în cadrul căruia va vizita de asemenea Polonia, nu însă şi Germania, urmând doar să se întâlnească cu cancelarul german Angela Merkel în marja summitului G7 de la Biarritz.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Borfasi abrutizati rosii !
10 Aug 09:38
Sa vina militarii la noi,că le dăm si fete 10 Aug 05:46 - STIM ca VOI DATI FETE !!!
Răspunde
0 0
Sa vina militarii la noi,că le dăm si fete
10 Aug 05:46
Nu mă asteptam ca germanii să fie asa de destepți:„Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne”.Auzi,auzi,programe interne ! Ce bine ca dl Johanis nu are puteri sa ămpartă veniturile țării sale .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?