Răzvan Nicolescu: Exclud orice fel de risc în aprovizionarea cu gaz natural pentru perioada de iarnă

 

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat, în contextul anunțului potrivit căruia grupul rus Gazprom a hotărât, astăzi, reducerea cu 5% a exportului de gaze naturale către România, ”că nu există niciun risc ca populația României să fie afectată de vreo întrerupere cu furnizarea de gaz, pe perioada de iarnă”,  indiferent de evoluțiile din regiune și că, mai mult, ”nu se impune luarea niciunei măsuri suplimentare, pentru a preîntâmpina apariția unei probleme, privind aprovionarea cu gaz natural. ” ” Am avut o discuție cu reprezentanții companiilor Petrom și Transgaz și au participat, prin sistemul de videoconferință, la minister, și reprezentanții companiei Romgaz, în legătură cu situația României, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz natural, pentru perioada de iarnă. S-au desprins două concluzii, după această întâlnire:  Nu există niciun risc ca populația României să fie afectată de vreo întrerupere cu furnizarea de gaz, pe perioada de iarnă, indiferent de evoluțiile din regiune; nu se impune să luăm nicio măsură suplimentară pentru a preîntâmpina apariția unei probleme la aprovizionarea cu gaz. Vom face un singur lucru, pe care deja l-am făcut, verbal și în scris, să informăm Bruxelles și Comisia Europeană, în legătură cu situația apărută astăzi. Acestea sunt procedurile care se aplică tutoror țărilor membre, într-o astfel de situație. Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat Răzvan Nicolescu.

 Ministrul Energiei a asigurat că această scădere a exportului de gaze către România este nesemnificativă și că nu va afecta, ”în niciun fel, situația în care ne aflăm.”

”Consumul României este de 16 milioane metri cubi, iar producția internă de gaz natural este de 31 de milioane de metri cubi. Avem o producție de aproape două ori mai mare decât consumul. Conform graficului, anunțat săptămâna trecută, trei operatori ar fi trebui să importe o cantitate de aproximativ 0,2 milioane metri cubi (...) aproape 0,5 la sută din consumul României. Aseară, Transgaz a fost notificat de către dispecerul Gazprom de la Sofia că aceste cantități, de 5 la sută din cele 0,2 milioane, vor scădea, 9 la sută mâine și 5 la sută, în ziua de Duminică. Vorbim de niște cantități nesimnificative, care nu afectează în niciun fel situația în care ne aflăm. Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazpromului de la Sofia o explicație, dacă e vorba despre o problemă comercială, unul dintre cei trei beneficiari să fi renunțat la niște cantități sau dacă este vorba despre o problemă tehnică sau daca e vorba despre altceva. Până în prezent, Transgaz nu a primit un răspuns oficial”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Totodată, ministrul Energiei a amintit ce măsuri preventive au fost luate, în ultimele luni, pentru a face față situației prezente și a precizat că așteaptă de la Romgaz și Petrom să mențină un nivel de producție ridicat.

”Nu este niciun motiv de îngrijorare, nu este ceva care să ne surprindă, vorbim de aceste lucruri de câteva luni,  că s-ar putea întâmpla. Am luat foarte multe măsuri preventive. De exemplu, pe 2 septembrie am inaugurat depozitul de investiții al Romgazului, de la Urziceni, creșterea capacității de stocare, de extracție în așa fel încât să putem face față acestei situații. În aprilie, am luat măsura de a înlesni forajul de noi sonde, pentru producătorii autohtoni și rezultatele nu au întârziat să apară. Romgazul a produs astăzi (...) mai mult decât am importat de la rusi, aici mă refer la o producție suplimentară. Ne așteptăm de la Romgaz și de la Petrom să mențină un nivel de producție ridicat. Exclud orice fel de risc în aprovizionarea cu gaz natural, pentru perioada de iarnă”, a încheiat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu.

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

4 -1
13 Sep 11:33
Haha, ar fi trebuit sa-l puna cineva sa parieze pe functia sa asta! Cum poate sustine cu atata nonsalanta ca "avem gaz"? Avem o p--a! Si si aia este bleaga si mica, daca era vanjoasa ii decapitam pe cei care ne-au vandut petrolul si gazul conventional si gazul neconventional! Are gaz OMV! Daca vrea OMV sa-l dea Austriei, guvernul poate sa-si bage declaratia undeva, in domnul ministru, stiti voi unde! "Avem gaz!"...
Răspunde
6 0
13 Sep 02:44
Ma gandeam eu ca sunt pregatiti si nu exista nici un risc in aprovizionarea cu gaz. La fel ca iarna cand nu exista nici un risc ca drumurile sa fie blocate de zapada sau de guvern, sau cum nu exista nici un risc sa fim indundati cand ploua foarte mult in Romania si Europa. Nu exista nici un risc niciodata.... asta pana opresc rusii gazul, pana incepe sa ninga sau pana ploua...
Răspunde
8 0
orion
12 Sep 21:31
' Exclud orice fel de risc" este o expresie cretina din partea unui om nesabuit.
Orice actiune sau inactiune, de orice natura, comporta anumite riscuri.
Asta este pentru linistea electoratului.Suna bine, aduce voturi.
Răspunde
0 -5
Pirciu Marian
12 Sep 20:31
Oferta urgenta de locuri de munca! Veti vedea ca zilnic tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca oferim din start contract legal si punem imediat la dispozitia tuturor dovada platii! Deja am acordat si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati sigur 300 dolari lunar, ca operator online, lucrand 3 ore pe zi! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:marianpirciu@yahoo.com
Răspunde
1 0
13 Sep 02:44
4 Asta ce faci tu e loc de munca? Postaci platit cu reclama?
6 0
Dragnea
12 Sep 20:17
Este clar ca la iarna guvernul Ponta va rationaliza gazele la consumatori, pentru ca sa ajunga la toatalumea
Răspunde
8 0
EROS
12 Sep 19:07
CORECT CE ZICE MINISTRUL..ATAT CA PRETUL VA FI DUBLU;DOAR PT PENSIONARI VA FI REDUCERE...LA GAZUL DIN..CAVOU
Răspunde
15 0
teo
12 Sep 18:36
De fapt nici nu luam gaze direct de la Gazprom.Romania a fost prea demna ca sa incheie contract direct asa ca a aplelat la intermediari.,cu un pret semnificativ mai mare! Asa ca ce rost avea pentru Gazprom sa notifice Romania?
Răspunde
17 -2
12 Sep 17:55
Cele 5 faze ale durerii: 1.Negarea2.Furia3.Targuiala4.Depresia5.Acceptarea.
Daca avem in plus vom fi fortati de UE sa sustinem statele din jur si cleptocratii se vor conforma fara sa carteasca
Răspunde
10 -1
ch4
12 Sep 18:38
4 Vine toamna,mancam fasole si avem gaz....dam si la vecini.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?