Raport FMI: Economia României revine pe plus în 2010

 
Foto: Static.blogo.it
Foto: Static.blogo.it
Economia României se va comprima cu 8,5% în acest an, urmând să revină pe creştere în 2010, cu 0,5%, estimează FMI în cadrul raportului privind perspectivele economiei globale, care prognozează cea mai rapidă redresare, în Europa emergentă, pentru Polonia şi Turcia.
FMI estimează o creştere a economiei României anul viitor, dar o scădere de 8,5% în acest an, potrivit NewsIn. De altfel, raportul este optimist şi în ceea ce priveşte Polonia şi Turcia, unde este prognozată cea mai rapidă redresare.
La polul opus se situează statele baltice (Letonia, Lituania şi Estonia), ale căror economii vor scădea cu 17,4% în acest an şi cu 3,7% în 2010.

În cazul României, misiunea FMI a anunţat, în urma primei evaluări în contextul acordului de finanţare externă, o contracţie a PIB cu 8-8,5% în acest an, urmând ca economia să revină pe teritoriu pozitiv în 2010.Estimarea a fost revizuită de la o proiecţie anterioară de comprimare a PIB-ului României cu 4,1% anul acesta, avansată în primăvara lui 2009.

Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, în raportul preliminar de toamnă, publicat vinerea trecută, că economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizând pe o performanţă medie a agriculturii.

Totodată, FMI apreciază că rata medie a inflaţiei în România va fi de 5,5% anul acesta, urmând să coboare la 3,6% în 2010. Anul trecut, inflaţia medie s-a plasat la 7,8%.

BNR are în vedere o prognoză pentru sfârşitul lui 2009 de 4,3%, ceea ce ar marca revenirea inflaţiei în banda ţintită de banca centrală, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

În privinţa deficitului de cont curent, FMI estimează ajustarea acestuia la 5,5% din PIB în 2009, de la circa 12,4% din PIB anul trecut. Pentru 2010, deficitul balanţei de plăţi al României ar trebui să se menţină aproximativ constant, la 5,6% din PIB.

De asemenea, estimarea pentru deficitul de cont curent a fost revizuită faţă de proiecţia anterioară, înaintată de FMI în primăvară, de 7,5% din PIB.

Invocând deteriorarea mai rapidă decât se aşteptau a activităţii economice în România, reprezentanţii FMI au stabilit cu autorităţile române şi noi ţinte pentru deficitul bugetar. Astfel, obiectivul pentru acesta a fost revizuit la 7,3% din PIB în 2009, de la 4,6% din PIB.

În 2010, România trebuie să corecteze deficitul bugetar sub 6% din PIB. Nivelul anunţat recent de ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru finalul anului viitor, este de 5,9% din PIB.

Polonia este şi singurul stat din regiune pentru care prognozele indică o creştere reală a produsului intern brut (PIB) în acest an, cu 1%, urmând să se accelereze la 2,2% în 2010. În cazul Turciei, FMI prevede creşterea economiei cu 3,7% anul viitor, după o scădere a PIB cu 6,5% anul acesta.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?