R. Moldova. Modificarea Constituției, prin includerea obiectivului integrării europene, a eșuat

 

Proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, propus de majoritatea parlamentară, a obţinut doar 54 de voturi în a doua lectură, din totalul celor 67 necesare, fiind astfel respins, informează Radio Chişinău, citat de Agerpres.Proiectul nu a fost susţinut de opoziţie, inclusiv de partidele de dreapta Partidul Liberal (PL) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM), care nu au votat proiectul. Ultimele două au cerut să fie modificat şi Art. 13 din Constituţie, privind denumirea limbii de stat.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a reiterat că Partidul Democrat (PDM) va propune organizarea unui referendum privind modificarea Constituţiei în vederea integrării europene.

Socialiştii au anunţat că îşi vor exprima poziţia referitor la iniţiativa de referendum după ce vor consulta legislaţia şi vor solicita opinia preşedintelui republicii, Igor Dodon. Totuşi, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrâncea, şi-a exprimat încrederea că, în cazul unui astfel de referendum, majoritatea cetăţenilor va vota împotriva modificării Constituţiei privind integrarea europeană.

Proiectul viza includerea unor prevederi, dar şi a unui articol nou în Constituţie care să stabilească faptul că integrarea europeană este "obiectivul strategic" de dezvoltare al Republicii Moldova. Proiectul a fost votat favorabil joi în prima lectură, cu majoritate simplă.

Partidele pro-europene de opoziţie - Partidul Democrat Liberal (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) - au cerut anterior ca odată cu acest proiect să fie votată şi o altă propunere de modificare a Constituţiei, privind redenumirea limbii oficiale din 'moldovenească', cum este în prezent, în română. În plus, cele două formaţiuni califică iniţiativa guvernării drept o încercare de a-şi reabilita imaginea în faţa instituţiilor europene şi a alegătorilor pro-europeni din Republica Moldova, pentru a se menţine la putere.

La rândul lor, socialiştii consideră că pentru modificarea Constituţiei în privinţa vectorului extern ar fi necesară organizarea unui referendum, fiind încălcate drepturile euroscepticilor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?