Pste 15.000 de români din închisori vor să voteze duminică

 

Peste 15.000 de persoane private de libertate aflate în custodia unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi-au exprimat în scris intenţia de a-şi exercita dreptul de vot, prin intermediul urnei speciale, duminică, la alegerile pentru Parlamentul European şi pentru referendumul naţional.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, din totalul celor 20.403 persoane private de libertate, 17.960 au drept de vot, iar 15.652 şi-au exprimat în scris intenţia de a vota pentru alegerile europarlamentare şi 15.271 pentru referendum, scrie Agerpres.

"În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 56/D/12.04.2019 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 26 mai 2019 şi ale Deciziei nr. 72/D/14.05.2019 privind unele măsuri pentru desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a Referendumului Naţional din 26 mai 2019, alegătorii deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, votează prin intermediul urnei speciale", se arată în comunicat.


În acest sens, la nivelul unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost dispuse măsuri pentru identificarea persoanele private de libertate cu drept de vot şi informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, informarea acestor persoane cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot, depunerea diligenţelor necesare eliberării/preschimbării actelor de identitate acolo unde este cazul, depunerea listelor nominale şi cererilor la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere, amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgi

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?