PSD-ALDE declară război deschis Comisiei Europene. "Solicitări absurde din partea UE"

 
Florin Iordache, reacția aberantă
Florin Iordache, reacția aberantă

Situație fără precedent: PSD dă semnalul că dorește ruperea de Europa. "Implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiție din România", se arată într-un mesaj semnat de deputatul PSD Florin Iordache, transmis în numele comisiei speciale pentru justiție care o conduce în Parlament.

Șeful Comisiei din Parlament care a mutilat legile justiției și codurile penale acuză Comisia Europeană că își depășește prerogativele stabilite prin Tratat și că "dovedește dispreț total față de întreaga ordine de drept și constituțională din România".

Retorica PSD aduce elemente fără precedent în relația cu Uniunea Europeană. Florin Iordache scrie în numele comisiei parlamentare că raportul MCV conține solicitări "aberante" și că raportul MCV e scris de "niste "experți" necunoscuți care dau indicații României".

Oficialul PSD acuză Comisia Europeană că nu își dorește ca România să ajungă la "standarde europene" în materie de justiție!

Faptul că într-un raport al Comisiei Europene există "o astfel de recomandare absurdă" cum ar fi renunțarea la legile justiției adoptate de Parlament, "duce la decredibilizarea acestuia", mai spune omul pus de Liviu Dragnea să dea OUG 13 și apoi să mutileze legislația penală.

În timp ce Comisia Europeană a publicat cel mai dur raport privind justiţia din România din ultimii 12 ani, Liviu Dragnea nu a fost deloc impresionat: a declarat că raportul MCV nu este o temă importantă.

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au criticat raportul MCV înainte chiar ca acesta să fie adoptat de comisie. Şeful PSD crede că ţara noastră are alte lucruri mai importante de făcut decât să asculte criticile venite de la Bruxelles, în timp ce premierul susţine că ţara noastră nu ar trebui judecată acum după aspectele negative.

Și al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu a declanșat marți un atac la adresa Comisiei Europene, pe care o acuză că a intrat într-o "zonă politică".

Tăriceanu critică "abordarea din ultima perioadă" a CE și spune că e greu de crezut că se poate colabora cu "actuala" Comisie Europeană.

"PARLAMENTUL ROMÂNIEI. Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei

COMUNICAT DE PRESĂ

Implementarea solicitărilor absurde ale Comisiei Europene din MCV ar bloca întreaga justiție din România

Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care niste "experți" necunoscuți dau indicații României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidență.

Astfel, Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puțin decât "oprirea imediată a implementării legilor justiției realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală".

Printr-o astfel de solicitare, Comisia Europeană nu doar că își depășește prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedește dispreț total față de întreaga ordine de drept și constituțională din România.

Mai mult, dacă o asemenea cerere, aberantă, ar fi implementată de Parlament, prin efectele pe care le-ar produce, ar conduce la blocarea întregului sistem de justiție din România.

Astfel, dacă astăzi Parlamentul ar da o lege prin care ar abroga toate modificările la legile justiției, nu ar mai exista cadrul legal pentru admiterea în magistratură, promovare, constituirea completelor, funcționarea CSM, etc., în condițiile în care atât legea veche, cât și legea nouă ar fi abrogate. Este incredibil că cineva cu pretenții de "expert" de la nivelul Comisiei Europene nu are în vedere astfel de chestiuni elementare de funcționare a justiției, atunci când formulează recomandări României, solicitând ca acestea să fie respectate cu strictețe.

Dincolo de acest aspect tehnic, esențial de altfel, Comisia Europeană nu a explicat de ce solicită oprirea imediată a implementării legilor justiției, fără a diferenția în funcție de cuprinsul acestora, în condițiile în care prevederi importante cuprinse în acestea au fost salutate de către Comisia de la Veneția, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independența justiției. Între acestea se numără separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, precum și excluderea Președintelui României din procedura de numire a președintelui ICCJ, fiind eliminate TOATE modalitățile de implicare a politicului în cariera judecătorilor.

De asemenea, reîntoarcerea la vechiul cadru legislativ ar însemna:
- păstrarea unor texte neconstituționale;
- o pregătire inițială a judecătorilor și procurorilor insuficientă față de lipsa totală de experiență a acestora în momentul intrării în sistem;
- permiterea unui sistem de promovare mascată în parchete, prin delegări și detașări netransparente, făr îndeplinirea condițiilor de vechime (procurori care nu au dat niciun examen, fără vechime, ce funcționează în carul Parchetului de pe lângă ICCJ, fiind salarizați la acel nivel);
- renunțarea la sistemul de evaluare psihologică regulată a judecătorilor și procurorilor, a pensiei de invaliditate și a multor altor reglementări vădit superioare celor din legea veche, adoptate la propunerea CSM și necontestate de nimeni.

Mai mult, noile legi includ prevederi ce au ca efect transparentizarea funcționării sistemului de justiție și ruperea acestuia de influența nefastă a serviciilor de informații.

Noile legi prevăd, de asemenea, publicarea tuturor actelor ce privesc sau au legătură cu justiția, indiferent de instituțiile sau autoritățile semnatare, un sistem eficient de verificare a incompatibilității magistraților în relația cu serviciile de informații, precum și pedepsirea aspră a lucrătorilor serviciilor de informații care încearcă să racoleze magistrați.

De ce dorește Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiția de influența malignă a serviciilor de informații?

Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecințele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiție din România.

Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă, duce la decredibilizarea acestuia.

Sublinem faptul că MCV este un mecanism de COOPERARE și verificare, elementul cooperării fiind unul esențial. Dacă acest mecanism va ignora cu totul elementul de cooperare, transformându-se într-unul de CONTROL, înseamnă că acesta a devenit un instrument ce operează în afara cadrului legal în care a fost stabilit.

Vom analiza în Parlament întreg conținutul raportului MCV și vom comunica rezultatul analizei efectuate, precum și măsurile pe care le vom lua, nu doar pentru a ne asigura că justiția din România va ajunge la standardele europene, pe care, se vede, Comisia Europeană nu le dorește în România, dar și pentru a asigura dreptul cetățenilor români la un sistem de justiție cu adevărat independent și imparțial.

Președinte Florin Iordache"

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
V.ali
13 Nov 23:57
Fratilor ultima solutie, Este ultima revolutie cu scoaterea ciumei rosi in afara legi pentru tot rãul ce îi produce zilnic tarişoarei noastre prin aceşti infractori penali instalati în fruntea statului fãră vrerea noastra a majoritați populatiei,dupa cum arată si toate sondajele de opinie.
Răspunde
0 0
V.ali
13 Nov 23:28
D-lor de vina ca pierdem presedentia UE,este parlamentul,consiliul european paralel,nu ciuma rosie care ne duce perpendicular in bratele tarilor euro-asiatice braț la braț cu vecini nostri de la est de la care ne-am pricopsit cu aceasta ciuma rosie,care a devenit o molima de care nu ştim cum vom mai scapa.Poate ne va ajuta dl.iliescu primul tãtic onorific.
Răspunde
0 0
Vlad
13 Nov 22:51
Cei din conducerea PSD-ului ar trebui sa plece cu toții pentru umilirea la care ne-a supus astăzi 13 Noiembrie 2018.Cu este oare posibil ca trei parlamentari cu facultate de drept făcuți la apelul de soare de un tupeu Nerușinat sa “ muncească” practic de pomana atâtea luni de zile si Parlamentul European sa ne trântească o rezoluție cum nu a mai cunoscut România de când a intrat in Uniunea Euripeana. Întrebarea mes ca roman este Iordache ca șef sl comisiei juridice @ Co. Cum a fost posibil ca rezoluția celor de la Bruxelles sa des de pământ cu noi.Ori ați făcut aceste legi pe genunchi or acesta Comisie a UE și implicit Parlamentul UE CHIAR NU CUNOAȘTE CARE ESTE REALITATEA IN ROMÂNIA!
Rușine Guvernului ROMÂNIEI pentru ca NU a fost in stare sa schimbe percepția politicienilor de la Bruxelles. Concluzia este una singura acest GUVERN SA-ȘI DEA DEMISIA DE ONOARE NE-AM CONVINS DE FE ESTE CAPABIL! DE NUMIC!
Răspunde
0 0
Vlad
13 Nov 22:50
Cei din conducerea PSD-ului ar trebui sa plece cu toții pentru umilirea la care ne-a supus astăzi 13 Noiembrie 2018.Cu este oare posibil ca trei parlamentari cu facultate de drept făcuți la apelul de soare de un tupeu Nerușinat sa “ muncească” practic de pomana atâtea luni de zile si Parlamentul European sa ne trântească o rezoluție cum nu a mai cunoscut România de când a intrat in Uniunea Euripeana. Întrebarea mes ca roman este Iordache ca șef sl comisiei juridice @ Co. Cum a fost posibil ca rezoluția celor de la Bruxelles sa des de pământ cu noi.Ori ați făcut aceste legi pe genunchi or acesta Comisie a UE și implicit Parlamentul UE CHIAR NU CUNOAȘTE CARE ESTE REALITATEA IN ROMÂNIA!
Rușine Guvernului ROMÂNIEI pentru ca NU a fost in stare sa schimbe percepția politicienilor de la Bruxelles. Concluzia este una singura acest GUVERN SA-ȘI DEA DEMISIA DE ONOARE NE-AM CONVINS DE FE ESTE CAPABIL! DE NUMIC!
Răspunde
0 0
Talibanu
13 Nov 20:35
REFERENDUM
Răspunde
0 0
Talibanu
13 Nov 20:33
Referendum cu mentinerea PSD la putere
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 19:50
TOATA ROMANIA IN STRADA...JEFUITORILOR ILIESCIENI VA-TI SEMNAT CONDAMNAREA LA MOARTE!!!
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 19:48
TOATA ROMANIA IN STRADA...JEFUITORILOR ILIESCIENI V-ATI SEMNAT CONDAMNAREA LA MOARTE!!!
Răspunde
0 0
GABRIELA APOSTOL
13 Nov 19:45
De cand hotaraste un infractor dovedit pentru o tara intreaga ?
Răspunde
0 0
Dan T
13 Nov 19:26
Reactia de respingere a MCV si a recomandarilor Comisiei Europene in domeniul justitiei si a statului de drept de catre dusmanii Romaniei - coalitia PSD-ALDE-era previzibila. Acesti infractori nu pot exista in libertate decat controland justitia si elaborand legi care sa le permita si sa le justifice jaful.
Importanta este sustinerea populatiei a acelor forte politice care se opun acestor tradatori de tara; va fi ea suficient de clara si hotarata ca sa opreasca ofensiva infractorilor ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?