PSD a criticat politica economică a PD-L şi a cerut explicaţii privind prima tranşă a împrumutului FMI

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Social-democraţii au cerut ministrului de Finanţe să dea explicaţii despre modul în care au fost cheltuiţi până acum banii din prima prima tranşă a împrumutului cu FMI. De asemenea, pesediştii au solicitat o serie de lămuriri cu privire la următoarea tranşă de 2 miliarde de euro, dar şi la banii împrumutaţi de pe piaţa internă.

PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt Bogdan Duvăz, i-a cerut partenerului de guvernarea să explice ce s-a întâmplat cu prima tranşă pe care a încasat-o România, de 5 miliarde de euro, şi cum a fost folosită ea, ce s-a întâmplat cu celelalte tranşe de împrumut de la UE şi de la băncile Europene unde România a angajat împrumuturi, cât şi care sunt rezultatele concrete şi unde exact s-au dus aceşti bani "în sprijinul programelor concrete de ieşire din criză", a spus, duminică, Bogdan Niculescu Duvăz, purtătorul de cuvânt al PSD.

"Dacă se vorbeşte de aprobarea unui deficit mai mare, unul până în jur de 7%, cerem ca cele două puncte care sunt preconizate a fi acceptabile în evaluarea deficitului pe anul 2009 să fie alocate substanţial, masiv, în investiţiile publice, program care n-a început în mod semnificativ, unde nu s-au luat decât angajamente", a explicat Duvăz.

"Ministerul de Finanţe trebuie să dea nişte explicaţii foarte clare despre împrumutul de 5 miliarde de euro din prima parte a anului", a completat social-democratul, arătând, totodată, că, în prezent, se pare că s-a cheltuit, în medie, 1 miliard de euro pe lună.

"Au fost împrumuturi pentru consum, cu precădere. Dacă lucrurile stau aşa, înseamnă că, până la sfârşitul anului, cheltuim mai mult de jumătate din marele împrumut pe care l-am angajat anul acesta", a avertizat Duvăz.

În opinia pesedistului, statul, împrumutându-se de la băncile comerciale, nu a făcut decât să fie el însuşi un împrumutător permanent şi sigur, mult mai dorit de bănci decât structurile din economie. "Drenarea banilor din bănci prin împrumuturi sistematice n-a făcut decât să accentueze blocajul economic şi lipsa de fluxuri financiare în economie", a încheiat social-democratul. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?