Proteste împotriva fracturării hidraulice la București și în mai multe orașe mari din țară

 
Ucraina e gata să îşi plătească datoria pentru gaze dacă Gazprom acceptă un preţ propus de UE
Ucraina e gata să îşi plătească datoria pentru gaze dacă Gazprom acceptă un preţ propus de UE
FOTO: Mediafax

Peste 100 de persoane au participat duminică după-amiază, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la un protest autorizat faţă de extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, ei cerând interzicerea prin lege a acestei metode. Circa 2.000 de persoane au participat, duminică după-amiază și la Arad la un protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii acuzând că, sub pretextul autorizaţiilor obţinute pentru resurse convenţionale, companiile caută gaze de şist, iar proteste similare au avut loc la Cluj şi Timişoara.Participanţii s-au adunat, începând cu ora 15.00, în zona statuilor de la Universitate în București, unde au venit cu steaguri şi pancarte pe care sunt scrise mesaje precum "Artă, viaţă și natură. NU otravă și fractură", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Ape curate, nu poluate".
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, protestatarii au autorizaţie de ocupare a Pieţei Universităţii până la.ora 21.00.

Protestul a fost organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie "Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice". Mobilizarea s-a făcut atât prin intermediul reţelelor de socializare, cât şi prin afişe lipite în locuri publice.
"Astăzi, 100 de localităţi din România, 10 din diaspora, s-au reunit în 48 de orașe pentru a celebra Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice. (...) La Vaslui avem peste o mie de persoane. Este primul mare protest din Vaslui. Avem semnale și mesaje de la Sidney până la New York. Toată mișcarea mondială antifracturare este alături de noi", a spus unul dintre iniţiatorii protestului, George Epurescu, de la Asociaţia "România fără ei".

Protestatarii cer interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de șist. Ei vor și anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist.

În Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, începând cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din oraşele şi comunele din judeţ, unde în ultimele trei luni au fost organizate, în fiecare duminică, acţiuni similare, dar de mai mică amploare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre participanţi se numără primari din judeţ şi oameni de afaceri, în special din sectorul agricol, care ţin discursuri pe o scenă amplasată în Piaţa Avran Iancu, avertizându-i pe cei prezenţi asupra presupuselor riscuri pe care le prezintă tehnologia explorării şi exploatării gazelor de şist.

În discursuri, organizatorii acţiunii reclamă că substanţele folosite în tehnologia de valorificare a gazelor de şist sunt dăunătoare mediului şi sănătăţii populaţiei."În vestul ţării, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit ştiinţific că are cea mai bună apă potabilă din ţară. Avem obligaţia faţă de copiii noştri să protejăm aceste resurse valoroase", a declarat Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel mai mare din vestul ţării.

Participanţii au steaguri şi pancarte cu mesaje privind protejarea mediului şi împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.
Acţiunea este autorizată să se desfăşoare până la ora 19.00, timp în care manifestanţii vor participa şi la un marş prin centrul oraşului, pe un traseu cuprins între Teatrul de Stat, Primăria Arad şi Catedrala Arhiepiscopală.

Unii dintre participanţii la protest au declarat că temerea cea mai mare care i-a determinat să vină la acţiune este aceea că firmele care au obţinut autorizaţii pentru explorarea resurselor convenţionale - gaze naturale şi petrol - se folosesc de acestea pentru a căuta gaze de şist în Câmpia de Vest şi în perimetrul oraşului Curtici.
"Eu locuiesc în Şeitin, lângă graniţa cu Ungaria, şi în ultimele săptămâni am văzut pe terenurile agricole unde au început explorări că vin cisterne de mare capacitate şi pompează ceva lichid în sol. Din câte ştim noi, că în zonă au mai fost sonde petroliere, niciodată nu s-a pompat ceva în pământul nostru", a declarat Maria Ioanăş, unul dintre participanţii la protest.
Acţiunea este supravegheată de aproximativ 200 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, fără a se înregistra incidente până la ora transmiterii acestei ştiri.

Prefectura Arad a anunţat, în mai multe rânduri, în ultimele luni, prin comunicate de presă ca răspuns la acţiunile de protest organizate în localităţi din judeţ, că în Arad nu au fost acordate licenţe sau autorizaţii pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Acţiuni similare au loc, duminică după-amiază, şi la Cluj-Napoca şi Timişoara.

Astfel, peste 100 de persoane protestează, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Oamenii s-au adunat în jurul orei 15.00 şi au bannere cu mesaje precum "Stop fracturării hidraulice", "Stop exploatării gazelor de şist", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Pe întreg cuprinsul ţării, împotriva fracturării", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Stop otrăvirii României" şi "Fracturarea hidraulică pentru gazele de şist înseamnă moarte".
De asemenea, ei scandează "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Apă curată, nu poluată", "Vrem natură, nu fractură", "Uniţi, salvăm toată România".

"Protestăm faţă de fracturarea hidraulică pentru gazele de şist, care este o metodă foarte periculoasă pentru mediu, perimetrele concesionate pentru explorare fiind uriaşe, acoperind două treimi din cuprinsul ţării. De asemenea, protestăm şi faţă de teoria aberantă potrivită căreia cei care se opun fracturării hidraulice ar atenta la siguranţa energetică a României. Oricine îşi poate da seama că producem mai mult gaz decât consumăm", a spus Cornel Vâlcu, unul dintre participanţi.
Protestul de la Cluj-Napoca nu este autorizat.

La Timişoara, aproximativ 100 de persoane din municipiu şi din localităţi situate în apropiere protestează, de la ora 15.30, în Piaţa Victoriei, unii bătând în tobe, iar alţii fluierând.
Participanţii au pancarte cu mesaje precum "Da, ne pasă! Pungeşti, Moşna. Solidaritate!", "Nu vrem fracturare hidraulică. Vrem o pânză freatică curată!" sau "Iubesc România, nu vreau gaze de şist".

Protestul de la Timișoara este autorizat să se desfăşoare până la ora 19.00.

Protestul este organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie "Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice". Mobilizarea s-a făcut atât prin intermediul reţelelor de socializare, cât şi prin afişe lipite în locuri publice.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
orion
07 Apr 18:16
Da, fracturarii hidraulice. Dar daca vor fi poluate solul,apa,panza de apa freatica sau vor apare alte fenomene care afecteaza mediul si oamenii, exploatatorul sa fie obligat sa suporte toate cheltuielile legate de poluare, sa asigure gratuit necesarul de apa pentru consum uman si agricol pana la remedierea situatiei.
Pungestii este doar inceputul,vor scormoni toata tara. SUA are un teritoriu vast cu peste 60% desert. In cazul unui accident ecologic, au unde sa mute o comunitate umana;dar noi, unde ne ducem in cazul unui asemenea dezastru ? Daca apa nu-i buna si pamantul nu-i cultivabil ,este ca si cum ai locui in desert sau la Cernobal. Deci mutarea in alte locuri se impune de la sine.
Răspunde
7 0
Tibi
08 Apr 10:30
10 Pungestiul e o comunitate mica, dar ce te faci cu Timisoara, Constanta, orase foarte mari, inconjurate practic de asemenea viitoare exploatari? In Timisoara sunt proiectate asemenea exploatari pana in comunele periurbane, de jur imprejur!
7 0
orion
07 Apr 17:29
Am incercat de zeci de ori sa postez un articol , se pare ca-i incomod pentru cei ce vor sa exploateze gazele de sist ,companii care au cumparat mass-media romaneasca. Refuzul de a posta acel comentariu este o dovada a ceea ce am afirmat.
Sa stiti ca Pungestii este doar inceputul, vor scormoni toata tara, nici mortii-n cimitire nu vor avea pace. Goana dupa innavutire nu cunoaste limite.Iar noi, pentru ei, nu insemnam nimic, ne vor strivi ca pe niste gandaci,
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
16 -3
ca sa stii
07 Apr 10:16
4 esti neinformat sau platit sa postezi prostii. ai dovezi ca rusii finanteaza protestele? pe mine nu ma finanteaza nimeni. NOI PROTESTAM IMPOTRIVA METODEI DE FRACTURARE. orice companie din Romania, fie ea chevron sau Gazprom care ar dori sa foloseasca metod asta, va fi impiedicata.
chestia cu independent energetica e O TAMPENIE, promovata de iudele din guvern sau presedintie, care si-au luat comisioane grase de la chevron. da, poti spune ca cineva e finantat in acest razboi, dar nu protestatarii....
gazelle revin firmei care le exploateaza. Romania are redevente de 3, 5% ATAT! ce face chevron cu gazele si la ce pret le vinde, e treaba lui. piata e liberalizata. poate sa le trimita in America sau sa ni le vanda noua la preturi mai mari decat rusii. si uite asa ne cumparam propriile gaze la preturi exorbitante ( vezi cazul petrom, care ne vinde noua la 7 lei PETROL ROMANESC!!!). e o vorbaL desteptul invata din greselile altuia, prostul...nici din ale lui!
9 -1
hi hi hi!
07 Apr 11:02
5 Rusii sunt implicati, in exploatarile de gaze de sist din Bihor si Timis. Vezi cine se afla in spatele firmei NIS, care actioneaza acolo. Ia ghici? Gazpromul.
3 -7
07 Apr 17:51
3 @ca sa stii,
Daca in proiect se face dovada izolarii pericolelor de populatia de rand, ce ai avea impotriva? Tu protestezi din principiu fara sa cunosti, fiindca atata te duce capul de ecofascist. E mai simplu sa spui "NU" decat sa studiezi serios domeniul si sa faci demersuri constructive (pentru imbunatatirea solutiilor, respectarea normelor si o mai mare transparenta) in loc de distructive.
7 -3
@kay zyz
08 Apr 10:15
2 Ce spui tu nu se poate face, decat mintind in proiect. Nu poti aduce asemenea dovezi, decat mintind. E clar ca nu ai habar ce tehnologie se foloseste, ce substante, in ce cantitati, cata apa, nu ai habar de geologie, nici macar ce e aia fracturare hidraulica orizontala daca spui asa ceva.
3 -5
08 Apr 19:20
14 Ecofascistule, cu vrajeala, presupuneri despre mine si minciuni nu-ti iese.
Ca "se minte" trebuie sa fie o concluzie bine argumentata, nu sa se plece din start de la asta cum faci tu si haita ta de treehuggeri.
Si daca se minte se poate afla. Si daca se afla se pot gasi cai de imbunatatire.
Ce faceti voi e contraproductiv, renuntam la tot doar fiindca nu s-au gasit sau nu se apeleaza la solutiile buna (sau mai rau, se apeleaza dar voi in prostia voastra galagioasa habar n-aveti de ele).
5 -3
@kay zyz
09 Apr 13:28
7 Solutia buna nu exista cu tehnologia disponibila pana acum de a extrage gaze de sist. N-au decat s-o imbunatateasca stapanii tai frackisti, si dupa aia abia se mai poate discuta. Daca se afla ca s-a mintit dupa de distrugerile au avut loc, e degeaba, ca sunt ireversibile. Si "noi" n-avem la ce sa renuntam, ca nu Romania exploateaza ceva la o adica, ci firme straine. Daca nu se exploateaza nu pierdem nimic, daca se exploateaza avem foarte mult de pierdut, inclusiv financiar. Apa, mancarea, sanatatea oamenilor afectate costa. Cat despre faptul ca esti de o pr0stie rara, nu e o presupunere, ci o certitudine tot mai evidenta pe masura ce mai postezi cate o aberatie cu ecofascisti si imbratisatori de pomi.
2 -4
09 Apr 22:34
8 "Solutia buna nu exista cu tehnologia disponibila pana acum de a extrage gaze de sist." Ce vorbesti? Gravitatea are mai multe grade in domeniul asta, nu exista doar bun si nebun. Apuca-te si scrie lucrari sau daca vrei doar sa fii militant, macar prezinta cu argumente ce e rau, in ce masura (nu) poate fi evitat un dezastru si ce sfaturi oferi pentru corectare. Esti in stare? Fiind doar un eco-turbat prost, cred ca nu.
Dar cu slogane ecofasciste ignorante gen "nu X", "ne omorati" nu aduci nimic rational in incercarile astea hippiote.
4 -3
@kay xyz
10 Apr 10:01
4 Sunt 3 probleme principale care fac tehnologia indezirabila: compozitia lichidelor de fracking, care contin mult prea multe substante chimice inalt toxice, imposibilitatea de a controla directia si extinderea fracturilor, incat sa eviti contaminarile apei freatice si evenimentele seismice, radonul cancerigen care exista in asemenea zacaminte si care ar iesi la suprafata prin toate crapaturile. Singura parte care se poate controla si imbunatati in viitorul apropiat ar fi compozitia lichidelor folosite, cu inlocuirea totala a tuturor substantelor toxice. Numai ca momentan asa ceva nu s-a facut, ori fiindca nu s-au gasit alte substante care sa asigure aceeasi vascozitate, ori fiindca ar deveni nerentabila economic exploatarea. Momentan stadiul tehnologiei e analog celui in care ai incerca sa construiesti centrale nucleare fara sa fi inventat barele de grafit moderatoare si nici circuitul de racire inchis al reactorului. Tehnologia nu e matura, iar a o aplica inainte de a avea un grad similar de siguranta exploatarilor clasice de gaze naturale inseamna dezastru clar si inevitabil, mai ales in zone populate. Eventualele exceptii ar fi cele in care nu se va intampla ceva rau, datorita unor conditii geologice particulare ale zonei, nu invers. Ii tot dai cu ecofascistii, eco-turbatii, hipiotii, etc, sperand ca daca faci mare galagie improscand cu rahatzi nu se vede ca esti tu retard si ca n-ai argumente.
16 -5
Shark
07 Apr 08:40
sustinatorii exploatarii gazelor de sis prin fracturare hidraulica inclusiv mickey mouse si ai lui, sa bea mai intai din chimicalel alea si apoi sa vorbeasca !
nu mai mancati fecale ca america sau altii fac si dreg ... in america se exploateaza in zone nepopulate ... aici vor sa exploateze in mijlocul localitatilor !
Răspunde
2 -8
07 Apr 17:53
2 Si daca s-ar face exproprieri in beneficiul tuturor ce ai mai zice?
8 -2
@kay zyz
08 Apr 10:21
2 Eu sa zic sa va mute pe voi astia care vreti gaze de sist in zonele de explorare, ca in cativa ani scapa tara de pr0sti, si pe oamenii normali in locul vostru. Din pacate nu sunteti destui ca sa acoperiti 70% din teritoriul tarii. Bati campii la greu. De exemplu, Timisoara e inconjurata din toate partile de astfel de exploatari proiectate. Unde muti populatia dintr-un oras asa de mare si din localitatile limitrofe, si acelea foarte populate?
2 -3
11 Apr 16:50
2 Ca n-au bani sa exproprieze un oras e problema lor si o sa fii fericit si tu, dar nu interzici din start orice. Voi asta vreti, sa interziceti tot. Nu degeaba vi se spune ecofascisti.
3 -2
@kay xyz
11 Apr 17:23
6 Astora ca tine care vreti sa bagati pe gat boala si otrava altora cum vi se spune in salon, la voi, la glumeti?
1 -2
11 Apr 20:03
4 Daca e sa bage cineva ceva pe gat, aia sunteti voi care cereti interdictii universale, din ignoranta si dogma naturofila paranoica. Si mai arati cu degetul spre nebunie. Penibil. Ratati ecologisti habarnisti cu gura mare si atat.
2 -1
@kay xyz
12 Apr 12:49
3 Ori ai o placa de repetat in speranta ca prinde la cei slabi de minte, ori esti un retard cu creierul cat nuca care nu intelege ca motivatiile celor care sunt impotriva gazelor de sist tin de motive mult mai realiste decat ecologismul. E vorba de necesitati umane de baza, ca apa, hrana, sanatatea, de dezavantaje economice, adica pierderi mari de productie, bani si locuri de munca in alte ramuri economice ca si consecinta a exploatarilor, in special in agricultura. Mai sunt si in domeniul turismului si apelor minerale si termale (Buzias, Felix, samd), in domeniile conexe agriculturii, in cheltuieli sporite de la bugetul de sanatate, dar doar pierderile din domeniul agricol depasesc cu mult valoarea gazelor extrase. De care valoare nici macar nu profita romanii, ci niste firme straine.
0 -2
12 Apr 14:00
2 Si tu ce faci, stai de garda pentru ecofascisti la nesfarsit pe o pagina pe care nu mai intra nimeni?
La aia slabi de minte prind dogmele ecologiste, nu o punere in balanta complexa pentru fiecare caz in parte.
Daca exista reglementari bine puse la punct in privinta permisiunii de exploatare atunci n-ai ce comenta. Dar latraii nu protesteaza pentru analize obiective, corecte si transparenta, ei dicteaza "nu" din principiu, pentru ca "stiu" ei mai bine. Daca stiu sa vina cu ceva concret, nu cu latraturi radicale si in general ideologice. Pricepi?
2 -1
@kay xyz
12 Apr 17:26
3 Mai latrau radical si spalat pe creier cu dogme ideologice corporatisto-fasciste, dar tu ce faci, sezi de garda la nesfarsit pe o pagina care nu mai intra nimeni, pentru fascisto-frackisti? Tocmai ti s-a pus in balanta mai complex, mai concret si mai argumentat decat ai scris tu pe aici vreo fraza care sunt avantajele si dezavantajele strict economice, fara legaturi cu ecologia. Ca tu esti batut in cap si nu pricepi un text scris, nu-i vina altora. Cat despre reglementarile bine puse la punct, analize obiective, corecte si transparenta, acestea nu exista. Exista doar latraturi ca ale tale, propanganda mincinoasa. Postezi exact pe tactica securista, acuzi pe alti de pacatele tale.
0 -2
12 Apr 17:53
4 Daca oi avea niste dogme, alea sunt liberale, nu fasciste sau vreun alt fel de autoritarism. Dogmele autoritare sunt ale tale. Tu marsezi pentru obligatii universale, eu doar pentru cele care asigura nederanjul altora (excluzand deranjul psiho-paranoic al cretinilor ecofascisti).
Nu aici in comentarii trebuie sa convingi de ceva ci in mediile specifice unde se transeaza aspectele astea.
Daca nu exista reglementari (desi e fals ca nu exista), de ce nu protestezi pentru reglementari sau imbunatatirea lor? De ce negarea universala, ignoranta, autoritara si abuziva, tipica ecofascismului pe care il reprezinti?
De imbecil tupeist ce esti.
1 0
@kay xyz
15 Apr 13:02
2 Tu inseamna ca n-ai proprietatea termenului de liberal, daca crezi ca ce sustii tu e liberalism. Sustii o singura activitate si o singura initiativa care distruge mii de alte afaceri si initiative. Piata energiei insasi nu e una libera, e una de tip monopolist (oligopolist), cu preturi impuse in favoarea companiilor respective. Sa stii si tu ca modelul actual dupa care lucreaza marile corporatii in tandem cu guvernele a mai functionat doar in fascism, si asa se si numea ca teorie economica, fascism corporatist. Mai treci pe la scoala.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
14 0
moromete
07 Apr 10:24
4 daca ai fi fost la miting , ai fi vazut ca s-a strigat : TOATE PARTIDELE, ACEEASI MIZERIE! tu esti platit de usl sa le promovezi tampeniile neocomuniste si tradarea de tara!
TRADAREA DE TARA, IN AUR SE MASOARA!
JOS PONTA, JOS,ESTI UN MINCINOS ! ( si plagiator)
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
11 -1
parerea noastra
07 Apr 11:28
7 parerea unui jegg platit de frackisti sau guvern, ca tine, chiar nu conteaza. In tot Vestul Romaniei sunt implicati rusii in viitoare exploatari de gaze de sist, asa ca spui tampenii. locul tradatorilor de tara ca voi care vor sa-i otraveasca pamanturile si apele romanilor pentru folosul strainilor e la puscarie.
7 -1
@RADU
08 Apr 10:37
4 Unde exista asemenea exploatari si nu se plang oamenii? Ca in Vestul Romaniei se plang, contra Gazprom, ca ei sunt pe cale sa foreze acolo. Sau confunzi exploatarile de gaze naturale conventionale cu cele de gaze de sist? Nu-i aceiasi tehnologie, cea care exploateaza gazele conventionale e mult mai putin periculoasa prin substantele folosite si polueaza pe o arie de zeci de ori mai mica.
7 -1
@RADU
08 Apr 10:42
4 Unde exista asemenea exploatari si nu se plang oamenii? Ca in Vestul Romaniei se plang, contra Gazprom, ca ei sunt pe cale sa foreze acolo. Sau confunzi exploatarile de gaze naturale conventionale cu cele de gaze de sist? Nu-i aceiasi tehnologie, cea care exploateaza gazele conventionale e mult mai putin periculoasa prin substantele folosite si polueaza pe o arie de zeci de ori mai mica.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
5 0
parerea noastra
07 Apr 11:21
7 parerea unui jegg platit de frackisti sau guvern, ca tine, chiar nu conteaza. In tot Vestul Romaniei sunt implicati rusii in viitoare exploatari de gaze de sist, asa ca spui tampenii.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
8 0
parerea noastra
07 Apr 11:23
7 parerea unui jegg platit de frackisti sau guvern, ca tine, chiar nu conteaza. In tot Vestul Romaniei sunt implicati rusii in viitoare exploatari de gaze de sist, asa ca spui tampenii.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
6 0
parerea noastra
07 Apr 11:21
7 parerea unui jegg platit de frackisti sau guvern, ca tine, chiar nu conteaza. In tot Vestul Romaniei sunt implicati rusii in viitoare exploatari de gaze de sist, asa ca spui tampenii.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
7 0
parerea noastra
07 Apr 11:25
7 parerea unui jegg platit de frackisti sau guvern, ca tine, chiar nu conteaza. In tot Vestul Romaniei sunt implicati rusii in viitoare exploatari de gaze de sist, asa ca spui tampenii.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?