Protest la Ambasada Franţei faţă de decizia decorării primarului Sorin Oprescu

 

Circa 150 de persoane au protestat joi, in fata Ambasadei Frantei din Capitala, impotriva deciziei reprezentantei diplomatice de a acorda primarului Sorin Oprescu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza, scrie Hotnews.ro.

"Ce ne-a scos în stradă în mod deosebit în seara aceasta este tocmai ideea că, cel puţin teoretic această distincţie trebuie acordată pentru nişte merite deosebite, merite pe care noi considerăm şi ştim că primarul Oprescu nu le are. Am dori foarte mult ca incompetenţa şi lipsa de viziune şi corupţia unui primar să nu fie încurajată prin atribuirea unei medalii." a explicat Doina Vella, organizatoarea protestului, pentru epochtimes-romania.com.

Protestul a avut loc in timpul ceremoniei de decorare a lui Sorin Oprescu. Protestatarii spun ca edilul nu merita aceasta distinctie deoarece este lipsit de viziune si nu are grija de patrimoniul bucurestean.

In anuntul postat pe Facebook pentru anuntarea protestului, initiatorii au adus mai multe argumente care motiveaza de ce Sorin Oprescu nu merita aceasta distinctie.

1. distrugerea sistematica a patrimoniului arhitectural al Capitalei: 90 de case demolate numai in cartierul Matache-Buzesti, dintre care mai multe monumente istorice; mentinerea in ruina a zonei Lipscani; cladirile demolate in str. Christian Tell la nr. 16 si 18, construite in 1895 si in 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang in diplomatia romaneasca, impreuna cu fratii sai, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolica in anul 2013) si fratele sau Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale "Flora", de pe Sos. Kiseleff la nr. 39; copia in miniatura a gradinilor de la Versailles (Kiseleff 45); casa printului Gheorghe Cantacuzino "Granicerul" din Str. Gutenberg nr. 3. Casa in stil maur de langa Hala Matache;


2. evacuarea ilegala a peste 1.000 de oameni din zona Buzesti-Berzei in timpul iernii 2011, fara ca persoanelor respective sa li se ofere alternative de locuire in conditii decente;

3. incapatanarea cu care opteaza sistematic pentru solutii urbanistice perimate, care si-au dovedit deja esecul in alte parti ale lumii: croirea de noi drumuri care aduc si mai multe masini in centrul deja sufocat al Capitalei, constructia unor pasaje suspendate inutile si costisitoare care nu fac decat sa mute ambuteiajele cu cateva sute de metri mai departe;

4. incalcarea repetata a sentintelor mai multor instante din tara;

5. aprobarea unor constructii ilegale in numeroase zonele protejate si distrugerea unor repere ce tin de memoria comunitatii: un exemplu fiind proiectul de inlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetatenii Bucurestiului cu mari eforturi - fantana de la Universitate, loc de intalnire al bucurestenilor si de adunare pentru manifestatii, inclusiv Revolutia din 1989 si manifestatiile reprimate sangeros in timpul Mineriadelor.

6. nerespectarea legislatiei referitoare la urbanism: exemplul Penetratiei Ciurel, proiect declarat ilegal in instanta, dar bugetat in continuare;

7. pentru Cadastrul Verde (proiect de monitorizare a zonelor verzi si a arborilor din Bucuresti), Primaria Capitalei a platit in iunie 2011 peste 2 milioane de euro. Nu s-a tinut cont de el din cauza intereselor imobiliare care au macelarit o mare parte din sursele de oxigen ale Bucurestiului;

8. ruinarea patrimoniului istoric si arhitectural prin lipsa interventiilor specifice, responsabile, de restaurare si reinserare in circuitul cultural si economic: Hotelul Concordia, Casa Mita Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina si Piata Palatului, Casa Nanu Muscel, casa Spiru Haret. Aidoma lor alte mii de cladiri istorice din cele 98 de zone protejate ale orasului;

9. lipsa de transparenta in activitatea primariei generale, ignorarea problemelor cetatenilor: transportul in comun, calitatea aerului, reducerea spatiilor verzi si asa insuficiente, lucrari de reasfaltare inutile, oneroase si prost executate;

10. pe mandatul primarului Sorin Oprescu s-au receptionat piste pentru biciclete care au costat mai mult decat o autostrada construita in Bulgaria, cu toate ca amenajarile au constat in vopsirea a doua dungi. Chiar si in aceste conditii, politia rutiera a desfiintat pistele dupa ce a constatat ca acestea au fost executate si receptionate ilegal. Inca nu se cunoaste valoarea totala a pagubelor deoarece multe lucrari s-au executat in afara contractelor cunoscute (peste 11 milioane de euro).
Cu toate ca pistele pentru biciclete din Bucuresti au fost declarate de politie ca fiind ilegale, primarului Oprescu i-a placut sa se laude cu acestea, declarand ca in Bucuresti s-au executat 174 km. Din compararea lungimii strazilor si a lungimii declarate a pistelor, s-a observat ca pistele erau de doua ori mai lungi decat lungimea strazilor pe care s-au executat;

11. nu in ultimul rand, gestionarea problemei cainilor fara stapan intr-un mod abuziv si fraudulos, incalcarea flagranta a legii, prin ignorarea hotararilor a doua Curti de Apel (Bucuresti si Brasov), care au suspendat normele de capturare si ucidere a acestora. Degradarea fara precedent a imaginii tarii noastre in lume, Romania fiind perceputa in prezent ca ￯rana sangeranda a Europei "prin modul barbar, abuziv si ilegal in care sunt capturati si exterminati cainii fara stapan. Modul in care ecarisajele A.S.P.A. sub conducerea primariei gestioneaza cainii pe care ii captureaza"  lipsa personalului medical calificat, maltratarea animalelor, conditiile insalubre, supraaglomerarea adaposturilor, uciderea cainilor cu substante interzise, absenta oricarui program de educatie a populatiei si a unei campanii de adoptie a cainilor fara stapan. Deturnarea banilor publici prin firmele private care captureaza cainii la preturi umflate.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -2
bucurestean
13 Mar 16:07
Oprescu nu e perfect, dar are meritul de a fi redat strazile Bucurestiului bucurestenilor, ne putem plimba fara sa vedem haite da caini inconjurandu-ne.
Primarii din alte orase ar trebui sa procedeze la fel pentru si sa puna pe primul loc protectia oamenilor din orasele lor.
Răspunde
0 0
John
13 Mar 18:57
11 bucurestene esti un imbecil! Oprescu nu a facut nimic pana nu a murit un copil, pana atunci nu a pus protectia oamenilor pe primul plan. Puteau sa te manace cainii ca pe el nu il interesa de tine.
0 0
samsy baoad
13 Mar 11:45
Unii profita de iluzia democratiei din Romanica pentru a iesi la ciupeala fara prea multe ganduri la cauze si urmari. Ce conteaza este vanzoleala cu noima indoielnica, pornind de la adevarul ca a urla cat mai tare iti poate aduce ceva, de esti om sau caine. In mare parte tatele si meltenii s-au specializat in asta, zbieratele mahalalei tulburand linistea si asa relativa a capitalei si creand o serioasa concurenta tiganimii.
Oricum si absolut indiferenta fata de tot stressul asta, caravana trece...
Trece, dar pietrele si secaturile raman.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?