Cancelarul Austriei, mesaj ferm pentru Guvernul român. Jurnaliști austrieci, bătuți de jandarmi

 
Sebastian Kurz, reactie ferma
Sebastian Kurz, reactie ferma

Viena cere explicaţii Bucureștiului după ce o echipă de jurnalişti austrieci a fost agresată de jandarmi în timpul protestului. Cancelarul Sebastian Kurz a condamnat violenţele în urma cărora sute de manifestanţi şi ziarişti au fost răniţi, iar Clubul de presă austriac a solicitat ministrului de Interne Carmen Dan o investigaţie în acest caz.Mesajul ferm al cancelarului Austriei, Sebastian Kurz pentru Guvernul de la București: "Libertatea de exprimare și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat".

Cancelarul Austriei a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri.

Mai jos este momentul în care echipa postului public de televiziune austriac este întreruptă în timpul live-ului. Cei doi jurnalişti încearcă să de adăpostească de gazele lacrimogene lansate în direcţia lor, dar sunt imediat înconjuraţi de jandarmi. Potrivit ziariştilor, forţele de ordine l-au lovit pe cameraman şi chiar l-au reţinut pentru scurt timp pe reporter.

Pe Twitter, cancelarul austriac Sebastian Kurz a scris că ţara sa condamnă cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți şi că așteaptă clarificarea totală a acestor fapte.

În plus, Clubul de presă austriac a trimis o notă de protest ministrului Carmen Dan, căreia i-a solicitat o anchetă oficială. Instituţia a amintit că România este o ţară membră a Uniunii Europene şi că este inacceptabil ca jurnaliştii să fie bătuţi de către ofiţerii de poliţie.

"Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc însănătoșire grabnică. Libertatea de exprimare cât și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat", scrie cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, într-o postare pe Twitter.

Postul public austriac ORF a transmis o notă de protest după ce unii jurnalişti au fost agresaţi de agenţi ai forţelor de ordine în cursul mitingului desfăşurat vineri în Bucureşti. "În cursul confruntărilor între forţe speciale ale poliţiei şi demonstranţi violenţi, un cameraman ORF a fost bătut, iar corespondentul ORF Ernst Gelegs abia a scăpat de loviturile unui agent al forţelor de ordine care avea scut (...)", a transmis postul austriac.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?