Proiect: Românii scapă de facturile estimative. Plătești cât consumi

 
Contoare inteligente
Contoare inteligente

Nu toate legile inițiate în Parlamentul României sunt aiuristice. Din când în când apar și propuneri concrete care să ne facă viața mai ușoară.Furnizorul de energie electrică va fi obligat să citească lunar contorul pentru clienţii casnici, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Parlament.

Se dorește astfel eliminarea sistemului de emitere a unor facturi estimative de către furnizori şi a obligativității plăţii acestora de către clienți.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost iniţiată de Ică Florică Calotă - deputat ALDE şi Neculai Iftimie - deputat PSD.

"Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru consumatorii casnici, să pună la dispoziţia acestora mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită să opteze pentru oricare dintre acestea", se precizează în proiect.

"Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru consumatorii casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea unor facturi estimative de către furnizori şi prin obligativitatea plăţii acestora, foarte mulţi consumatori casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, altfel acestuia i se reziliează contractul şi este debranşat de la electricitate", susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional, informează Agerpres.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cazacu florin
18 Oct 18:54
Mai bine faceți sistemul cum este în UK încarci cartela și folosești serviciul respectiv
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?