Profit ISTORIC pentru Petrom în 2013, chiar dacă vânzările au scăzut

 
Veste bună pentru șoferi. S-au ieftinit carburanții
Veste bună pentru șoferi. S-au ieftinit carburanții

PETROM a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, cel mai mare câştig înregistrat până în prezent de o companie din România.

PETROM. Compania PETROM a înregistrat în 2013 un profit record, cu 22% mai mare decât în 2012, în ciuda vânzărilor în scădere. 

Vânzările PETROM au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vânzările de energie electrică au crescut. În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei şi un profit net de 3,946 miliarde lei.

Vânzările consolidate ale PETROM au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.

"În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014", a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

"Continuarea acestei poveşti de succes necesită un cadru favorabil investiţiilor şi fundamente solide de piaţă, pentru deblocarea pe deplin a potenţialului nostru de creştere", a mai spus şeful Petrom.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
Yair
19 Feb 14:55
Imi dati voie sa i bag pe toti hotii din tara asta in aia mamii lor ?
Răspunde
3 -1
Dorin-Adrian Cristea
19 Feb 09:00
Profit record pe naiba asta dupa ce i-au pus pe toti pe branci.
Răspunde
1 0
pe branci
19 Feb 10:48
2 Pe branci i-a pus statul roman. Jumatate din pretul combustibilului reprezinta accize. Deci statul e liber sa ia, dar o companie privata ar trebui sa fie in pierdere ca sa fie lumea fericita....
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?