Procurorul General, schimb dur de replici cu ministrul Justiției, la CSM

 

Procurorul general, Augustin Lazăr, l-a întrebat marți pe Tudorel Toader, la ședința Secției pentru procurori a CSM, dacă ministrul Justiției poate să facă o cerere de revocare a procurorului șef al DNA fără a ține cont de procedurile prevăzute în regulament. 
"Poate ministrul Justiției, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare ignorând procedura care este anume prevăzută în regulamentul CSM, garantul independenței magistraturii, tocmai pentru a evită arbitrariul și dorințele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?", a întrebat Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, spune Constituția, exercită autoritatea asupra procurorilor, nu privind soluțiile, că nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmărire penală, a răspuns Toader. ”Legea (...) stabilește că ministrul Justiției poate cere revocarea procurorului șef în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale (...). Prin urmare, avem un cadru constituțional care îți conferă autoritatea, ai un cadru legal care îți conferă competență. (...) Regulamentul nu poate să nu respecte prevederea din lege", a mai afirmat ministrul. Procurorul general a insistat asupra prevederilor din regulamentul CSM, precizând că acesta stabilește pas cu pas cum trebuie să fie verificată posibilă activitate defectuoasă a procurorului șef, dându-i ocazia să se apere și să conteste o eventuală hotărâre defavorabilă, ministrul Justiției replicând că o lege are prioritate în față unui regulament.

Augustin Lazăr a întrebat, ulterior, dacă un reprezentant al puterii executive poate să nu aștepte finalizarea unor proceduri de verificare aflate în curs, răspunsul lui Tudorel Toader fiind, din nou, că regulamentul CSM nu poate să limiteze competențele ministrului Justiției.

Citește mai multe pe ziare.com.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?