Primele simptome ale anemiei pe care toată lumea trebuie să le ştie. Mergi de urgenţă la medic!

 

În ultima vreme te simți fără vlagă, obosești repede, te doare des capul, ai observat că orice mică rană are tendința să se infecteze? Atenție, sunt semne ce pot trăda anemia! Află care sunt cele zece simptome ale anemiei.Există mai multe tipuri de anemie, dar cea mai răspândită este anemia feriprivă, cauzată de insuficiența de fier. Organismul folosește fierul ca să producă hemoglobina din sânge, cea care transportă oxigenul către toate celulele și țesuturile. Când corpul dispune de prea puțin fier, el nu poate produce suficientă hemoblogină. Drept urmare, la organe și țesuturi ajunge prea puțin oxigen, lucru care poate afecta serios sănătatea.Simptomele anemiei variază în funcție de gravitatea carenței de fier. Dacă ai o formă ușoară de anemie, este posibil să nu 
remarci prezența bolii sau să resimți doar o ușoară oboseală. În schimb, dacă boala avansează, manifestările ei pot deveni supărătoare. Hemoglobina e analiza care îți spune dacă suferi de anemie. O valoare mai mică de 12 g/dl la femei și 13 g/dl la bărbați confirmă prezența anemiei.

Iată zece simptome ale anemiei care te pot duce cu gândul la aceată problemă.

1. Oboseală sau slăbiciune intensă. Ai observat că în ultima vreme dormi mai mult ca de obicei? Te simți slăbită și epuizată, deși te odihnești bine noaptea? Treburile de zi cu zi te obosesc peste măsură, ai senzația de slăbiciune musculară? Toate acestea pot indica o carență de fier.

2. Dureri de cap. Când în organism există mai puțin fier decât ar trebui, țesuturile nu primesc suficient oxigen. Aceeași deficiență de oxigen există la nivelul creierului. Drept răspuns, arterele care irigă creierul se pot dilata (ca să aducă mai mult oxigen), reacție ce poate provoca dureri de cap. Dacă durerile de cap cronice au devenit brusc parte din viața ta, ar fi bine să mergi la medic.

3. Infecții repetate. Dacă orice mică rană (zgârietură, tăietură etc.) are tendința să se infecteze în ciuda faptului că ai îngrijit-o sau se vindecă într-un timp îndelungat, nivelul scăzut al hemoglobinei poate fi cauza acestor neplăceri.

4. Respirație îngreunată. 
Să dai cu aspiratorul în toată casa ori să urci pe scări un etaj sunt activități pe care înainte le făceai fără prea mare efort, dar acum te lasă cu respirația întretăiată? Să obosești și să gâfâi la cel mai mic efort pot fi semne de anemie feriprivă.

5. Pofte neobișnuite. Un fenomen ciudat, pe care nimeni nu l-a putut explica: unele dintre persoanele care suferă de anemie au poftă să mănânce diverse substanțe necomestibile, precum gheață, pământ, vopsea, lipici, cretă, nisip… Această tulburare alimentară poartă numele de Pica. Așadar, dacă ai poftă de vreo „ciudățenie“, e posibil să suferi de o deficiență de fier.

6. Dureri în piept. Când anemia e severă, în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit, oxigen. Drept urmare, poți simți durere sau senzație de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească. Un asemenea simptom nu e de neglijat, căci el poate indica anemie, dar poate fi și semnul unei tulburări cardiace. Du-te la medic!

7. Unghii moi și casante. 
Calitatea unghiilor tale spune multe despre carențele nutriționale. În timp ce unghiile sănătoase și solide reflectă o alimentație echilibrată, cele casante și moi trădează o insuficiență de fier.

8. Picioare neliniștite. Dacă ai momente în care simți nevoia puternică să-ți miști picioarele, nevoie însoțită de senzații ciudate și neplăcute în picioare, precum furnicături, înțepături, mâncărimi, ce apar în special când te odihnești (de pildă ești întinsă în pat ori stai pe scaun), este posibil ca anemia feriprivă să fie cauza.

Sursa: revistaioana.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?