Primarul Florenţei, liderul PD, desemnat premier în Italia

 
Matteo Renzi
Matteo Renzi

Șeful Partidului Democrat din Italia, Matteo Renzi, a fost însărcinat de șeful statului, Giorgio Napolitano, cu formarea noului guvern, anunţă AFP.

UPDATE: Liderul Partidului Democrat (PD) Matteo Renzi a fost însărcinat în mod oficial de către şeful statului, Giorgio Napolitano, să formeze noul Guvern italian, relatează AFP

Napolitano l-a primit pe Matteo Renzi, "căruia i-a încredinţat (sarcina) formării Guvernului, iar acesta a acceptat cu rezervă", o rezervă pe care o va îndepărta în zilele următoare, conform tradiţiei, a declarat pentru presă secretarul general al preşedinţiei Republicii italiene.

Formarea guvernului, o sarcină dificilă

Chiar dacă primarul Florenței (39 de ani) și-a continuat întâlnirile și contactele cu aliații săi, consultările oficiale pentru formarea guvernului vor începe după ce va primi mandatul din partea președintelui Napolitano.

Potrivit tradiției, candidatul ales pentru postul de șef al guvernului acceptă 'cu rezervă' desemnarea sa și abia după consultări, când capătă certitudinea că are o echipă guvernamentală solidă care dispune de majoritatea în cele două camere ale Parlamentului, 'renunță la rezervă'.

Observatorii se așteaptă ca Matteo Renzi, tânărul lider al PD (de stânga) grăbit să acceadă la putere, să încerce să-și încheie consultările și să-și prezinte guvernul președintelui pentru a depune jurământul miercuri sau joi.

El va trebui ca în zilele următoare, spre sfârșitul săptămânii, să se prezinte în fața celor două camere ale Parlamentului pentru a-și prezenta programul de guvernare și a obține votul de încredere.

Preluând conducerea PD în decembrie, Renzi l-a făcut să cadă pe șeful guvernului Enrico Letta, ex-număr doi al propriului său partid, după doar două luni, în 13 februarie.

El intenționa să formeze foarte rapid un guvern, dar primele obstacole le-a întâlnit din partea aliaților săi, în special a Noului Centru Dreapta (NCD), hotărâtor pentru crearea și supraviețuirea guvernului său.

Liderul NCD, Angelino Alfano, vicepremier încă în exercițiu și ex-favorit al lui Silvio Berlusconi, nu are încredere în Matteo Renzi și îi cere să nu susțină un program dezechilibrat spre stânga, ba chiar să semneze un contract în acest sens.

Șeful PD, care și-a exprimat destul de vag până în prezent obiectivele în fruntea guvernului, va trebui să și le clarifice și să-și convingă aliații de bunele sale intenții fără a-i uita nici pe membrii propriului partid, unii dintre aceștia neapreciind modul lui de a veni la putere prin înlăturarea lui Enrico Letta.

Matteo Renzi va trebui, de asemenea, să găsească personalități puternice și competente pe scena națională pentru a-și forma guvernul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
18 Feb 04:59
Asta parca era prietenul lui Pontache...sa mai zica cineva ca Don PLagiatore nu e cel mai tare din parcare...
Răspunde
2 0
Ivan Turbinka
17 Feb 13:34
Italia va plati cu dezmembrarea, aceasta precoce ridicare-n rang a demnitarului Renzi...

Pacat!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?