Prima fotografie a unui jaguar pe o insulă din Panama

 
Foto: Smithsonian Tropical Research Institute
Foto: Smithsonian Tropical Research Institute
Cercetătorii au reuşit să captureze prima fotografie din istorie a unui jaguar pe insula Barro Colorado, o zonă de junglă extrem de importantă din Panama, potrivit Smithsonian Tropical Research Institute (STRI).
Fotografia a fost făcută cu ajutorul unei camere foto ascunse de către zoologul Jackie Willis, alături de soţul ei, de la Montclair State University.

Cuplul a realizat o cursă şi a folosit infraroşile pentru a detecta şi fotografia animalele care treceau pe acolo. Astfel de curse sunt folosite pe insula Barro Colorado din 1994.


"Aceste feline se strecoară neobservate şi, prin urmare, nu sunt aproape niciodată văzute  de oameni. Fotografia aceasta este specială întrucât oferă o dovadă că jaguarul mai trăieşte încă în Panama", a declarat Jackie Willis.

Zoologul crede că felina este doar un locuitor temporar pe insulă, înotând aici de pe continent. Barro Colorado, o insulă pe lacul Gatun, care face parte din Canalul Panama, este prea mică pentru a susţine un carnivor aşa de mare precum jaguarul, pentru o perioadă mai lungă de timp.

"Jaguarii au nevoie de un habitat extrem de mare pentru a supravieţui şi Barro Colorado este prea mică pentru a susţine chiar şi un singur animal. Dar prezenţa acestui individ, înseamnă că jaguarii încă se mai mişcă pe lângă Canalul Panama, pe unde sunt păduri", a spus William Laurence, de la Institut.

Jackie Willis şi soţul ei au mai zărit un jaguar pe acestă insulă în 1983, însă nu au reuşit să îl fotografieze.

Barro Colorado nu a fost dintotdeauna o insulă. Ea era odată un deal într-o junglă luxuriantă. Când a fost construit Canalul Panama, râul Chagres a ieşit din matcă şi a inundat valea, lăsând neacoperiţi doar 10 km de pădure.

Barro Colorado a fost declarată rezervaţie biologică în 1923 şi de atunci este una din zonele cele mai cercetate de pe Pământ.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?