Asalt PSD-ALDE pe legile Justiției. Subordonarea politică a magistraților, la vot în plen

Legile Justiției, ciuruite
Legile Justiției, ciuruite

Proiectul PSD-ALDE de modificare a statutului judecatorilor și procurorilor este votat, miercuri în plenul Camerei Deputaților, fără ca amendamentele să fie dezbătute și în ciuda acuzațiilor PNL și USR că au fost aduse modificări "pe șest" raportului final al comisiei Iordache. Este o ședință de plen cu scântei, huiduieli și injurii între Putere și Opoziție.Modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au intrat, miercuri, la votul pe amendamente în plenul Camerei Deputaților după ce parlamentarii PSD-ALDE au decis prelungirea programului de lucru și anularea dezbaterilor pe fiecare amendament.

PNL a acuzat Puterea că au fost adaugat articole care nu figurau în raportul final al Comisiei speciale conduse de Florin Iordache, fostul ministru "Altă Întrebare".

Pentru dezbaterea acestui raport - cel putin o parte dintre amendamentele respinse au fost susținute in plen - a fost alocat un timp de o oră și un sfert din programul ședintei de plen. Ulterior, legea a intrat la votul final.

PNL și USR au cerut ca fiecare amendament să fie citit și dezbatut, dar din alianța de guvernare s-au opus.

În aceste condiții, a început votul pentru fiecare amendament. Sunt peste 300 admise și peste 400 respinse. Astfel, nu se dezbat amendamentele ci doar se votează.

Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără și aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.

În situația în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menținut în funcție, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuții până la soluționarea definitivă a cauzei. 

Senatorii și deputații au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraților va fi posibilă în funcție de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendați de drept odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale.

„Judecătorii pot fi numiți, la cererea motivată, în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege”, este un alt amendament adoptat de parlamentari.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?