20 bănci au depus oferte pentru programul Prima Casă. VEZI LISTA

 
Foto: zizzoo.com
Foto: zizzoo.com
Numărul băncilor înscrise la programul Prima Casă a fost de 20 iar valoarea creditelor pe care băncile sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, a anunţat în acestă seară Ministerul Finanţelor Publice.

"După analiza ofertelor, Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public băncile care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 şi volumul alocat pro-rata fiecărei bănci pentru încadrarea în plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009", a precizat Ministerul Finanţelor.

Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.

Băncile care se încadreaza în criteriile stabilite de Guvern urmează să semneze convenţii de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, declara anterior, pentru NewsIn, că redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face pro-rata, în condiţiile în care plafonul propus de guvern este de 1 miliard de euro.
Cel mai ridicat plafon propus până în prezent este al Băncii Comerciale Române (BCR), de 450 milioane euro. "Dintre marii jucători din piaţă, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank şi Banca Românească, aproximativ 100 milioane euro, CEC - 95 milioane euro, Volksbank - 75 milioane euro", a precizat Şaramet.Alte bănci au anunţat şi ele sumele cu care intră în program: Piraues Bank România - 100 milioane euro, Intesa Sanpaolo Bank - 50 milioane euro, Bancpost - 50 milioane euro, Raiffeisen Bank - 50 milioane euro, Unicredit Ţiriac Bank - 25 milioane euro, Bank Leumi - 10 milioane euro.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc să ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.

Guvernul a stabilit că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele în lei.

O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească băncile care vor să participe la programul Prima Casă este să aibă "acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean".

Plata garanţiei ar urma să fie dată în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele garantate vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în caz că timp de 90 de zile nu poate plăti", preciza ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?