Presiuni asupra Chişinăului din partea Moscovei. Găgăuzia anunţă că vrea independenţa

 

Găgăuzia, teritoriu autonom al Republicii Moldova, vrea să meargă cu Rusia. Oficialii locali spun că regiunea îşi va declara independenţa dacă oficialii de la Chişină semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Avertismenul vine la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat "blocada impusă Transnistriei de către Republica Moldova şi Ucraina", în cadrul unei convorbiri telefonice cu liderul german Angela Merkel. După ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE, în noiembrie, la Vilnius, în Găgăuzia s-au organizat, pe 2 februarie, două referendumuri. Unul pentru a vedea dacă cetăţenii aleg să meargă cu UE sau cu Rusia şi unul pentru declararea independenţei în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Acum, autorităţile locale din regiunea situată în sudul Republicii Moldova ameninţă cu declararea independenţei dacă Chişinăul face ultimul pas spre alianţa cu vestul.

"Procedăm exact ca în Uniunea Europeană unde referendumul este considerat o formă de exprimare a democraţiei. Propunem să se organizeze în Republica Moldova un referendum asemănător celui din Găgăuzia pentru a vedea ce îşi doresc oamenii. Dacă Moldova îşi pierde suveranitatea, Găgăuzia devine independentă. Noi am organizat un referendum în acest sens", a declarat MIHAIL FORMUZAL, guvernatorul din Găgăuzia.

Actualul guvernator al Găgăuziei, ­Mihail Formuzal, fost ofiţer în ar­mata URSS, a justificat referendumul prin faptul că Republica Moldova ar putea să se unească cu România. Ambele plebiscite au fost declarate ilegale de autorităţile de la Chişinău, dar şi de un tribunal de la Comrat, capitala Găgăuziei.

Pe de altă parte, premierul Poloniei, Donald Tusk, care s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău, susţine că Uniunea Europeană şi-a asumat un risc atunci când a grăbit apropierea de Moldova, de dragul protejării acestui stat. Cu toate acestea, oficialul de la Varşovia sprijină parcursul european al vecinilor de peste Prut.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
Pictor Vonta
01 Apr 20:10
Inca nu este cert ca toti cei 127835 de gagauzi vor la Rusia. Iar asta ar trebui sa se faca cu acordul parlamentului Republicii Moldova. Altfel tradus Rusia ameninta Republica Moldova cu o preluare fortata a Gagauziei. Cred ca NATO ar trebui sa se sesizeze asupra acestei amenintari.
Răspunde
10 -2
Nume*
01 Apr 12:16
Aviz rusofililor si rusofonilor de pe site-ul Realitatii care sustineau ca Rusia se va opri la anexarea Crimeei, asupra carora ar fi avut "drepturi istorice" numai de ei stiute!!!

Rusia nu va inceta politica agresiva si incercarea de-a recistiga teritoriile pierdute de fosta URSS!!! Toata atentia ei este concentrata pe Uktaina si Moldova. Nici Romania n-a iesit din sfera intereselor ei, desi sintem parte UE si NATO, inca mai spera sa ne poata rupe de aceste aliante si sa ne treaca in zona ei de gravitatie!
Răspunde
1 -6
Dumitru
01 Apr 12:13
Transnistria nu are acces la Marea neagra, in schimb Moldova si Ucraina au, pot sa faca cate presiuni vor rusii, nu le va mai merge.
Răspunde
6 -1
Nume*
01 Apr 12:16
2 De unde-=ai scos-o pe asta cu iesire la Marea Neagra a Moldovei? Daca isi resupereaza teritoriile ce au fost trecute Ucrainei in cadrul URSS, atunci, Ukraina va ramine fara iesire la Marea Neagra!
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
5 -2
relu
01 Apr 13:10
2 tu pari a fi un google translate .
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?