Presa internaţională relatează despre alegerile din România

 
stampila
stampila
Alegerile prezidenţiale de duminică sunt comentate pe larg şi de presa internaţională. Jurnaliştii analizează prestaţia candidaţilor şi cântăresc impactul scrutinului asupra situaţiei economice a României.

"Interes scăzut pentru alegeri, în România" titrează Deutsche Welle. Numeroşi români nu vor să mai voteze din cauza clasei politice. Dezamăgiţi, relatează jurnaliştii germani, sunt mai ales tinerii. Ei nu mai găsesc modele de urmat în politică. Ultimele luni şi ultimii ani, mai scrie Deutsche Welle, au fost dominaţi de certuri în interiorul coaliţiilor, de acuzaţii reciproce de corupţie şi de zvonuri privind fraudarea alegerilor.

Agenţia de presă ANSA estimează că din cauza crizei economice, prezenţa la urne va fi mai scăzută decât în 2004. Votul de duminică, notează jurnaliştii italieni, este crucial pentru sfârşitul crizei politice din România.


"Fondul Monetar Internaţional se uită fermecat la alegerile din România", titrează publicaţia Handelsblatt. Alegerile de duminică sunt de maximă importanţă . Asta pentru că FMI va acorda României următoarea tranşă a împrumutului doar în condiţii de stabilitate politică.

Publicaţia Financial Times comentează că "În ciuda gravităţii situaţiei economice din România, campania electorală nu s-a concentrat pe tematici economice şi că, indiferent de promisiunile candidaţilor, viitorul preşedinte al ţării va avea o influenţă redusă asupra politicilor financiare atât de necesare ţării."

"La alegerile prezidenţiale din România candidează 12 candidaţi, unul mai lipsit de credibilitate decât celălalt", comentează cotidianul german Tagesspiegel.

Ceva mai optimişti sunt jurnaliştii de la Wiener Zeitung. Ziariştii austrieci notează că "După săptămâni întregi de paralizie politică, scrutinul aduce o clarificare a raporturilor de forţe şi un impuls decisiv pentru formarea noului guvern."

Alegerile ar trebui să pună capăt crizei politice ce a urmat căderii guvernului de centru-dreapta al lui Emil Boc în octombrie, notează jurnaliştii de al BBC.În aceeaşi cheie traduce alegerile prezidenţiale şi Le Monde. Într-un articol intitulat "Prezidenţiale pentru deblocarea crizei"  ziariştii francezi apreciază că votul de duminică va "limpezi peisajul politic şi va reda României elanul pentru reforme, proces aflat acum într-un punct mort."

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?