Presa din Elveția:" Guvernul corupților prezidează Consiliul UE"

 

România preia conducerea Consiliului UE, deși țara este ocupată cu probleme interne de lupte de putere. Statul de drept este amenițat și sabotat din cauza intereselor grupului de corupți aflat la putere, titrează cel mai mare ziar din Elveția. Pentru o președinție de succes a Consiliului UE se pare că ministerele pentru Transporturi și Dezvoltare Regională, rămase fără titulari, ocupă un loc mai puțin important. La sfârșit de an, conflictul a escaladat între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, fiind rezultatul bilanțului unei guvernări extrem de proaste, care face din România noul copil problemă al Uniunii Europene, jurnalistul Volker Pabst în Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar elvețian.

De la alegerile Parlamentare din decembrie 2016, coaliția formată din excomuniștii social-democrați (PSD) și liberali (ALDE) a schimbat trei premieri și în jur de 70 de miniștri. Schimbările dese de miniștri sunt în primul rând rezultatul luptelor de putere din PSD, care este condus cu mână de fier de Liviu Dragnea.

Dragnea este de departe cel mai puternic politician din țară, dar nu poate ocupa funcții executive din prima linie datorită unei condamnări penale definitive. Prin membrii cabinetului, pe care îi controlează, reușește să influențeze politica guvernamentală. Și pe prim-ministrul Viorica Dăncilă mulți o văd ca pe unul din executanții lui Dragnea.

Liviu Dragnea este promotorul controversatelor modificări aduse legilor Justiției și Codurilor penale, al căror pretext invocat este eficientizarea sistemului judiciar. În realitate însă, aceste modificări duc la slăbirea celei de a treia puteri din stat, la împiedicarea urmăririi penale și, în special, la blocarea luptei anticorupție și la subordonarea politică a justiției.

Cei mai mari beneficiari ai modificărilor sunt politicienii care au intrat în conflict cu legea. Pe lângă Dragnea, se regăsesc printre beneficiari și alți politicieni de la nivel central și local, reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului. Datorită acestui fapt, sforarul Dragnea reușește să adune susținere în PSD, cu toate că are un stil de conducere autoritar.

Populația, mai ales cercurile educate din mediul urban, este foarte nemulțumită de guvernare, din cauză că în domenii de importanță majoră, precum infrastructura sau educația, nu se întâmplă nimic. În țară au avut loc cele mai mari proteste de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. În august 2018 zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în București, dar nici astăzi nu s-a clarificat cum de s-a ajuns la violențe între forțele de ordine și protestari.

Conflicte

Președintele Iohannis, considerat un politicitan proeuropean, s-a exprimat de nenumărate ori critic cu privire la guvernarea PSD-ALDE. Competențele sale constituționale sunt însă limitate. Cu toate acestea, unele voci îi reproșează că nu a acționat destul de ferm încă de la început împotriva reformelor din Justiție. Probabil și datorită alegerilor prezidențiale ce bat la ușă, Iohannis a intrat în coliziune frontală cu guvernul.

Și conflictul dintre guvern și UE escaldează. De la Bruxelles se privește cu îngrijorare spre România. Ultimul raport MCV a subliniat pașii înapoi pe care-i face România în ceea ce privește combaterea corupției, cu riscul de a șterge progresele făcute în ultimul deceniu. Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans sunt văzuți de guvernul de la București drept dușmanii de la Bruxelles.

Români rămân în schimb proeuropeni în majoritatea lor, atât susținătorii guvernului, cât și opozanții acestuia. Faptul că PSD-ul emanat din partidul comunist încă mai face parte din familia social-democraților din Parlamentul European este privit cu nelămurire.

Șeful PSD ignoră însă orice presiune și merge mai departe cu programul lui, vorbind fără ocolișuri despre o ordonanță de urgență pentru amnistie.

Se pare totuși că mai mulți politicieni din executiv sunt împotriva amnistiei. Ambițiile pentru posturi europene, precum cea a premierului Dăncilă, fost parlamentar european, sau a ministrului justiției, Tudorel Toader, își arată efectele, deși aceștia din urmă nu s-au dovedit a avea până acum coloană vertebrală. Tensiunea crește, mai ales cu privire la planurile de amnistiere a unor infracțiuni.

Opoziția față de Dragnea e bună pentru România și e un semn bun. Luptele interne și preocuparea pentru ele pot afecta însă negativ președinția Consiliului UE într-o perioadă cu Brexit și alegeri europene.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Minciuni, minciuni, minciuni, ...
30 Jan 22:26
... cum sa acuzi guvernul unui stat performant, civilizat, cu bujetari platiti regeste, cu spitale ultramoderne, cu ferme ultramoderne, cu industrie zdrobitoare, cu populatie educata si inteligenta, cu demografie in floare, cu standardul cel mai ridicat in majoritatea domeniilor, de unde poporul e trimis sa civilizeze si restul iuropei, ... !??? Si pentru ce !??? Pentru ca a mintit putin, a primit citeva cadouri infime de sute de mii de euroi, ca ... cum isi permit !?
Răspunde
0 0
Nicolae Ifrim
04 Jan 21:06
Doar minciuni spun și străinii. Domnia sa domnul Dragnea este cel mai puternic politician român. Unul că domnia sa se naște o data la 100 de ani. Face domnia sa ordine și în Europa cu ceilalți președinți. Nu ii e frica de nimic.
Răspunde
0 0
Si guvernul ce zice,bastarzilor ?
04 Jan 11:52
Ziaristii ăștia sunt informați si stiu si ei,de hashtagi,care tin sub presiune pe presedintelui meu,care e tinut captiv cu sotie cu tot,de niste invinuiri,care daca ar fi amnistiate,ar lua voalul santajistilor de profesie .Pentru ca oricând oameni ca mine vor mai savârsi infractiuni si oameni ca alti ,poate si dv,dacă trădati linia,dle citititor,să iertați,vor fi făcuti -stim cum-la comandă ,infractori.In Elevetia sunt mai putini infractori,că au banci multe si secrete mari dar se fura ce nici dna Koveshy nu stie.Dar corupția la noi nu serveste tării,ca orice tara are infractori,la noi dl ministru serveste politicii de dezbinare a țării.Daca asta va place, dl ministru n-ar spune ca se gandește,ar trebui sa spuna clar,inainte de a se pronuța dl presedine pe ce are de făcut,cu ce picior dansează ?Si dl ministru când e vorba de legile justitiei ,nu-l intereseaza drepturile omului,si nici ce spune legea română,lasă in coadă de peste OUG nr 13,care ar fi obligat hastagii sa se confrunte in programe,ca asta cu autostrăzi a devenit ridicolă.Capitalisti,va trebuie pavat dremul spre Rusia,va spun ca Panama si Suezul nu l-au făcut bastinasii.O tara intrată sărăcit cu programele UE de a ne admite in club sărăciti de ce ne-a dat Dumnezeu,,trebuie sa arunce banii pe drumuri.?Si nu văd un ziarist celebru să le răspundă .sictir,neutrilor,sictir!Măcar spuneti si părerea oficilală ,ca doan nu sunteti Rares Bogdan!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?