Premiul care ne arată tuturor cât de importantă e munca susținută în știință

 

Oamenii de știință au reușit să fotografieze prima gaură neagră din Univers, iar această premieră le-a a adus autorilor o sumă colosală de bani. Despre ce sumă este vorba?

Găurile negre sunt extrem de dense, iar din acest motiv nu permit luminii să pătrundă, astfel că depistarea și observarea acestora este destul de dificilă. Astfel, în fotografia obținută de cercetători nu se poate observa o gaură neagră propriu-zisă, ci halo-ul de praf și gaz care o înconjoară.

Pentru a putea captura imaginea, cercetătorii au folosit tehnologia VLBI. Aceasta le-a permis acestora să combine informații provenite de la mai multe telescoape pentru a crea o imagine la o rezoluție mult mai bună decât în mod obișnuit.

În urma imaginiei cu gaura neagră supermasivă, care a fost dată publicității în luna aprilie, echipa de cercetători de la Event Horizon Telescope (EHT), a câștigat un premiu în valoare de trei milioane de dolari. Acest premiu afost acordat de către Breakthrough Prize Foundation, o fundație care oferă anual cercetătorilor premii în domeniul științei, matematicii și fizicii. În plus, premiul câștigat de echipa care a reușit să fotografieze o gaură neagră este considerat cel mai bine plătit premiu oferit până acum.

În total, fundația a acordat peste 21 de milioane cercetătorilor din aceste domenii. Dintre acestea, trei milioane au primit cei 347 de membri ai echipei EHT, iar banii urmează să fie împărțiți în mod egal între ei. Premiul va fi acordat pe 3 noiembrie, în cadrul unei ceremonii de la sediul Ames Research Center al NASA.

Cum au reușit cercetătorii să fotografieze o gaură neagră?

Ei bine, experții de la Event Horizon Telescope (EHT) a reuși acestă premieră cu ajutorul unei rețele de de opt telescoape radio răspândite la nivel global. Cât despre gaura neagră supermasivă pe care au fotografiat-o, aceasta de se află în centrul galaxiei Messier 87, care se află la 55 de ani lumină distanță.

Premiile Breakthrough au fost fondate inițial de miliardarul ruso-israelian Yuri Milner. Acum, acestea sunt sponsorizate și de alți miliardari din lumea tech precum Mark Zuckerberg și Sergei Brin, co-fondatorul Google.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?