Premierul Olandei: Avem îngrijorări cu privire la statul de drept din România

 

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, că a urmărit evenimentele recente din România și are îngrijorări în legătură cu respectarea statului de drept în țara noastră, notează Mediafax. Oficialul străin a precizat că așteaptă să vadă ce va face Comisia Europeană legat de subiect.Întrebat, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, dacă, în opinia sa, mesajul adresat de Olanda și alte 11 state instituțiilor României de a nu slăbi statul de drept prin modificări legile justiției și codurile penale, Mark Rutte a răspuns:

"E adevărat că am urmărit și noi evenimentele recente din România. Avem și noi îngrijorări cu privire la statul de drept. Comisia Europeană și-a manifestat și ea îngrijorările. Privim întâi la Comisia Europeană și ce fac ei acolo. Statul de drept este esențial. Să vedem ce va spune Comisia Europeană".

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a afirmat că cei care susțin că partenerii externi nu trebuie să se amestece în problemele României au o abordare eronată și "fundamental greșită", deoarece țara noastră face parte din comunitatea europeană și trebuie să respecte valorile acesteia, nu să se izoleze de această comunitate.

"De la partenerii noștri trebuie luate foarte, foarte în serios. Noi suntem împreună în UE și vrem să construim o uniunea mai puternică. Este bine ca toată lumea să acționeze în a îmbunătăți mersul. Știu că sunt voci care spun că se amestecă partenerii noștri externi. Această abordare este o eroare și este fundamental greșită. Când ceva nu merge neapărat așa cum trebuie, atunci trebuie să se atragă atenția. Aceste semnale trebuie luate în serios, cum trebuie luată în serios opinia Comisiei de la Veneția, care se află zilele următoare în Romania, nu pentru a ne critica, ci pentru a ne ajuta să construim o legislație mai modernă. Anumite abordări populiste le refuz clar și categoric. Noi suntem într-o uniune a valorilor. Noi dorim să ne consultăm cu parteneri bine intenționați care vin să ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte bine înțelese și să fie importante pentru toți. Nu putem să fim într-o comunitate și să ne izolăm de această comunitate", a declarat șeful statului, Klaus Iohannis, răspunzând la aceeași întrebare.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?