Premieră în România. Ce va face o femeie de azi înainte

 

Constănţeanca Andreea Cristina Pascu, în vârstă de 28 de ani, este prima femeie timonier din flota fluvială a Deltei Dunării şi speră să devină primul comandant femeie al acesteia.

Absolventă a Universităţii Maritime din Constanţa în anul 2013, Cristina Pascu a absolvit examenul de timonier la sfârşitul anului trecut.

"Lucrez pe Dunăre din luna mai a anului 2017. Am făcut stagiul de marinar, apoi am fost marinar şi acum sunt timonier. A fost destul de greu examenul de timonier. Drumurile zilnice făcute la Galaţi sunt şi costisitoare şi obositoare", a spus pentru Cristina Pascu.


Ea şi-a propus să devină prima femeie comandant a unei nave de pasageri din Delta Dunării, însă acest lucru se va putea întâmpla peste patru ani, conform legislaţiei în vigoare.

"Este o plăcere pentru o femeie să ştii că ai atâţia cai putere pe care să-i stăpâneşti. Sunt două motoare de câte 750 de cai putere. Nu sunt greu de strunit. Dacă există plăcere, totul e frumos şi ni se pare simplu", a mai spus Pascu.

Integrarea într-un echipaj de bărbaţi nu a fost dificilă pentru ea. "Membrii echipajului au fost foarte înţelegători cu mine. Nu ştiu dacă a existat ceva greu în această integrare. Nu fac mai multă treabă decât ceilalţi membri. Fiecare se gospodăreşte la vapor, pentru că este o a doua casă a noastră şi trebuie să avem grijă de ea", a menţionat prima femeie timonier din flota fluvială a Deltei.

De altfel, şi comandantul navei pe care lucrează, George Ninof, a confirmat integrarea în echipaj a colegei lui. "Cred că îi este un pic mai greu, ţinând cont că este femeie, dar a dovedit că ce face un bărbat poate să facă şi ea", a menţionat Ninof.

Comandantul instructor al societăţii în cadrul căreia lucrează, Nicolae Giurgiuveanu, s-a declarat la rândul lui surprins că o femeie a reuşit să se integreze atât de bine în echipaj.

"Este prima femeie pe care am instruit-o de când sunt comandant şi am ambiţia să o văd peste patru ani comandant. La examenul de timonier, spre bucuria noastră, a fost printre primii, iar din punctul de vedere al meseriei în care a promovat, pot spune că am încredere să conducă nava chiar mai mult decât în unii bărbaţi care sunt timonieri", a afirmat Giurgiuveanu. 

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?