Premieră absolută în medicină: a făcut transplant de uter și a rămas gravidă

 

În premieră pentru Statele Unite ale Americii, o clinică a reușit, să ajute o femeie să nască după ce uterul îi fusese transplantat în prealabil de la o femeie decedată. Este un pas în față uriaș pentru femeile care sunt infertile din cauza problemelor cu uterul.

La aproximativ 30 de ani, femeia a reușit să nască prin cezariană o fetiță sănătoasă, cu ajutorul doctorilor de la Cleveland Clinic. În urma nașterii însă, femeia a fost de acord să îi fie scos uterul transplantat. Femeia în cauză s-a născut fără uter, dar a primit unul funcțional de la o alta, care murise.

Acesta nu este o premieră mondială, ci este deja al doilea caz în care doctorii au reușit să ajute o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată să nască. Primul astfel de caz a fost înregistrat în 2017, în Brazilia, unde o femeie de 32 de ani care s-a născut fără uter a primit unul de la o femeie de 45 de ani, care a murit în urma unui accident vascular cerebral.

Cum a fost posibilă nașterea unui copil dintr-un uter transplantat

Transplanturile nu sunt deloc proceduri ușoare, iar realizarea unui transplant de uter de la o femeie decedată e și mai complicată. Dacă donatoarea ar fi în viață, lucrurile ar fi mai simple – chirurgii ar putea transfera imediat uterul femeii care are nevoie de el. În cazul donatorilor decedați, organele vitale (cum ar fi inima, rinichii și ficatul) sunt scoase înaintea celorlalte, pentru a nu compromite starea acestora din urmă.

Chiar și așa, echipa de la Cleveland Clinic nu era sigură dacă uterul va rămâne funcțional în urma extracției.

În cazul pacientei din SUA, procesul a durat 15 luni, din momentul transplantului până la naștere. Sarcina ei nu a avut complicații excesive, iar după cezariană a trebuit să mai rămână în spital doar trei zile.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?