Predoiu: PNL sesizează CCR pentru reexaminarea legilor Justiţiei

PNL va sesiza Curtea Constituţională pentru reexaminarea legilor Justiţiei, a anunţat, marţi, deputatul liberal Cătălin Predoiu."PNL va sesiza CCR pentru reexaminarea acestor legi. Legile Justiţiei promovate de PSD sunt un fruct otrăvit al superficialităţii, al obsesiei şi al spaimelor faţă de funcţionarea sistemului judiciar", a afirmat Predoiu la Parlament.

El a apreciat că în plenul Camerei s-au forţat regulamentele parlamentare.

"Astăzi s-au forţat regulamentele parlamentare, au început dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor, practic, când nici rapoartele nu erau redactate de comisie. Nu a fost timpul necesar pentru ca toţi parlamentarii, nu doar cei din comisie, să ia la cunoştinţă despre modificări. Este un simulacru de parlamentarism, nu ceea ce s-a promis la începutul acestei legislaturi", a declarat Predoiu.

El a spus că legile Justiţiei promovate de PSD nu au fost precedate de un studiu de impact şi, din această cauză, o serie de măsuri tehnice pot destabiliza pe termen lung şi mediu funcţionarea sistemului judiciar.

"În al doilea rând, aceste legi au slăbit independenţa procurorilor. În al treilea rând, legile - aşa cum le-au promovat şi le-au votat PSD - politizează în mod excesiv procedura de numire a procurorilor de rang înalt pentru că plasează indirect decizia la nivelul ministrului Justiţiei, care este în mijlocul sistemului politic, luând-o de la nivelul preşedintelui, care era deasupra nivelului politic, legitimat de votul popular cel mai larg", a mai susţinut Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, modificările propuse pot destabiliza şi prin scăderea pragului de pensionare în cazul magistraţilor fără un studiu de impact prealabil.

"Există riscul ca foarte mulţi magistraţi să părăsească sistemul şi să facă inoperabile o serie de prevederi ale legii. O altă vulnerabilitate majoră este legată de răspunderea magistraţilor, defectuos redactată în ciuda instrucţiunilor destul de precise enunţate de CCR în deciziile sale. CCR a spus că nu orice fel de greşeală juridică este o eroare judiciară, pentru a fi în prezenţa unei erori judiciare trebuie să avem de a face cu o eroare gravă, o greşeală grosieră, flagrantă, care să conducă la încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetăţeanului", a adăugat Cătălin Predoiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, modificările la cele trei legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară, 303/2004 privind statutul magistraţilor şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?