Președinte pe viață! Decizia care a fost luată în China

 

China se întoarce la perioada Mao Zedong. Adunarea Naţională Populară a abolit limitarea numărului de mandate prezidenţiale, ceea ce uşurează calea actualului lider, Xi Jinping, de a rămâne preşedinte pe viaţă. 

Într-o mişcare unică în ultimii 14 ani, Adunarea Naţională Populară a adoptat un amendament constituţional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidenţiale. Xi Jinping urma să renunţe la funcţie în 2023, dar acum el poate rămâne preşedinte cât timp doreşte. 

Xi avea nevoie de susţinerea a două treimi din membri, dar votul a fost departe de a fi la limită. Din 2964 de persoane, doar două s-au opus ideii, rezultatul a fost primit cu aplauze furtunoase. Legea primise deja aprobarea oamenilor simpli. Până acum, Constituţia chineză prevedea o limită de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani, lege stabilită în 1990. La Adunare au fost votate alte două amendamente, prin care filosofia preşedintelui va face parte din Constituţie dar şi pentru crearea unor comisii de supraveghere a membrilor de partid şi a funcţionarilor publici. 

Puţinii critici ai acestui vot au spus că mişcarea poate distruge China şi au caracterizat-o drept cea mai controversată din istoria modernă a ţării. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?