Prăpastia pensiilor: cei mai săraci pensionari din România stau lângă cei mai bogaţi

 

România este ţara contrastelor şi la capitolul pensii. Cei mai "bogaţi" pensionari din ţară locuiesc la mai puţin de 70 de kilometri de cei mai săraci, potrivit datelor publicate de Casa Naţională de Pensii Publice. Astfel, pensionarii din Giurgiu au încasat, în martie, o pensie medie de 790 de lei, cu 20% mai mică decât media naţională, în timp ce pensionarii din sectorul 1 al Capitalei au avut o pensie medie de 1.445 de lei, cu 47% peste media naţională, de 981 de lei.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mici pensii medii se mai află judeţele Botoşani (790 de lei), Vrancea (814 lei), Bistriţa (817 lei), Vaslui (818 lei) şi Satu Mare (822 lei). La finalul lunii martie, în România existau 4,67 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat.

La polul opus, cele mai mari pensii sunt în Bucureşti (1.246 de lei) şi în judeţele care au avut mari concentrări industriale: Hunedoara (unde pensia medie este de 1.217 lei, nivel ridicat de foştii angajaţi din sectorul minier), Braşov (1.174 lei – datorită foştilor angajaţi ai uzinelor Tractorul), Galaţi (1.059 lei – fostul combinat siderurgic Sidex/ArcelorMittal), Prahova (1.053 lei – industria petrolieră) şi Gorj (1.043 lei – minerit).

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?