Povestea extraordinară a jurnalistei care a dat prima ştirea că Al Doilea Război Mondial a început

 

Clare Hollingworth era o tânără reporteră angajată de o săptămână la ziarul britanic The Telegraph atunci când, în 1939, a fost prima care a dat ştirea exclusivă că Al Doilea Război Mondial a început. Femeia a împlinit 105 luni şi are o poveste de viaţă extraordinară şi o carieră de corespondent de război în întreaga lume care i-a adus numeroase premii.

"Clare e un om extraordinar, unul dintre acei oameni care nu doar au înregistrat istoria, ci au contribuit la scrierea sa", a explicat. pentru Time, jurnalistul Max Hastings. Clare a fost "o pionieră printre femeile jurnalist", mai spune Hastings.

Cea mai importantă ştire de presă a lui Clare Hollingworth a fost, în mod evident, anunţul exclusiv al începerii războiului, pe care ea l-a transmis ziarului în timp ce era corespondentul The Telegraph în Polonia. Avea 27 de ani şi descoperise "zeci, dacă nu sute de tancuri la frontiera germană" şi doar câteva zile mai târziu, pe 1 septembrie 1939, era trezită de tancurile care treceau pe lângă fereastra sa. S-a grăbit să îşi sune editorul şi să anunţe începerea războiului. Hollingworth a reuşit, lucrând în anii de dinainte de război în Polonia, să ajute o filieră care a dus la salvarea a 3500 de evrei şi azilanţi politic care au primit azil în Marea Britanie.


Clare Hollingworth şi-a serbat aniversarea de 105 ani la Clubul Corespondenţilor Străini din Hong Kong, nu departe de apartamentul în care locuieşte şi, în ciuda diferitelor infarcturi, atacurilor cerebrale şi demenţei senile, poate merge dacă este ajutată şi cinează lunar la restaurantul clubului, mereu la aceeaşi masă.

"A fost prima femeie corespondent de război care a spart "tavanul de sticlă", pentru ca cineva ca mine să poată face astăzi această meserie", a explicat şefa biroului Time în Africa, Aryn Baker.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?