Ponta: Sunt total împotriva scoaterii Religiei din şcoli. Aceasta are un set de valori etice

 

Premierul, Victor Ponta, a declarat, vineri, că este total împotriva scoaterii studiului opţional al Religiei din şcoli, despre care afirmă că ajută la dezvoltarea valorilor etice ale copiilor şi că, pe de altă parte, reprezintă şi parte a identităţii naţionale.

Întrebat, la Adevărul live, dacă e de acord ca Religia să devină materie obligatorie în şcoli, în condiţiile în care acum este opţională, Ponta a răspuns negativ.

”Nu, obligatorie nu. Nu cred în general în foarte multe lucruri obligatorii. Dar în acelaşi timp ideea că să o scoatem cu totul – sunt total împotrivă”, a spus premierul.

Victor Ponta a argumentat în favoarea ideii de a nu scoate studiul Religiei din şcoli, menţionând că, în opinia sa, religia are un set de valori etice.

”Eu cred că religia - şi aici nu vorbesc de ortodoxie, catolicism, Islamul, orice religie - are un set de valori, un set de valori etice pe care eu cred că niciunul nu le contestă: să nu furi, să nu ucizi, să nu minţi, să-ţi respecţi părintele. Ori, dacă aceste valori pentru nişte tineri care din ce în ce mai mult sunt educaţi de internet, nu de părinţi, că părinţii muncesc, bunicii nu mai au timp, dacă reuşim încet-încet să-i facem să rămână aderenţi la aceste valori pe care religia le promovează, e un lucru foarte bun”, a mai spus liderul PSD.

Mai mult, candidatul PSD la alegerile prezidențiale nu consideră, neapărat, că doar o persoană religioasă este o persoană morală şi a arătat că, în schimb, religia sprijină formarea etică a unei persoane.

”Cred că e util - nu obligatoriu, dar opţional - cred că este util să păstrăm valorile etice şi mai e un lucru – şi aici ştiu că va fi mută polemică: eu cred că religia este o parte a identităţii naţionale. Nu este obligatoriu. Dacă nu eşti ortodox, eşti tot român, foarte bine. Dar identitatea naţională este legată şi de o identitate religioasă. Cred lucrul ăsta”, a declarat Victor Ponta.

 

Mai multe pe Adevărul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
SF.DUH
20 Sep 12:27
@ Un crestin & un crestin-continuare,
ma plictisesti.
Religia trebuie sa fie si sa ramana materie facultativa, adica voluntara. N-ai decat sa-i convingi matale, prin smerenie, pe parintii copiilor, ca religia trebuie sa fie materie obligatorie pt. copiii lor. Ca sa invete pe de rost Biblia, ca papagalii si sa pupe moaste dupa ce stau la coada. Poate primesc si o tigaie pe gratis. Amin!
Răspunde
1 -2
Radianu Mihai
20 Sep 09:29
Atata ponta plagiatorul cat si toti dobitocii care sustin ca religia sa fie materie de studiu in scoli trebuie sa inteleaga ca RELIGIA tine de universul interior al fiecaruia dintre noi si nu trebuie sa fie ceva impus cu de-a sila!
Răspunde
2 0
SF.DUH
20 Sep 10:10
10 Avantatul, refrenul cu ponta plagiatorul l-au priceput pana si curcile de pe Marte. Nu-i nevoie sa-l repeti ca papagalul de soim al patriei de la gradinita. Si tu ai citit doar titlul daca ai simtit nevoia acuta sa-l fredonezi, ca la comanda.
2 -2
un crestin
20 Sep 11:16
8 @Radianu Mihai: Ideea greşită a unora că religia e "o chestiune personală" care ţine de "spaţiul privat" este o prejudecată formată în perioada comunistă. Comuniştii au încercat să alunge religia din şcoli, din mass media şi în general din spaţiul public, tolerând-o doar în spaţiul restrâns al bisericilor şi în curţile acestora. Dar religia nu e doar o chestiune personală şi nu ţine doar de spaţiul privat. Sfântul Apostol Pavel a scris că "se crede cu inima şi se mărturiseşte cu gura." Oricine are dreptul la exprimarea liberă a convingerilor oriunde în spaţiul public, iar un creştin are şi datoria de a mărturisi credinţa oriunde prin exemplu şi cuvânt. Tocmai asta este deosebirea faţă de perioada comunistă, că acum religia poate să fie mărturisită şi răspândită oriunde în spaţiul public şi în primul rand in scoli. Pe lângă asta, predarea religiei în şcoli este o necesitate şi în acelaşi timp este unul dintre cele mai importante drepturi. În decembrie 1989 tinerii scandau: "Există Dumnezeu!" şi s-au jertfit şi pentru libertatea religiei!

Iar dacă matematica, chimia, fízica, biologia, etc. sunt discipline obligatorii în şcoli înseamnă că îi încalcă elevului libertatea şi îl obligă să le înveţe? Nu! Din start acesta e scopul şi rostul şcolii: să-l înveţe pe elev ca să-l pregătească pentru viaţă. Păi dacă disciplinele de studiu care îl pregătesc pe elev pentru viaţa pământească trecătoare sunt obligatorii în şcoli, cu atât mai mult trebuie să fie disciplină de studiu obligatorie în şcoli religia, care îi pregăteşte pe elevi pentru viaţa veşnică!

Religia nu e mai puţin importantă decât alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decât orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu şi care e rostul şi scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mântuirea, d
2 -1
un crestin
20 Sep 11:26
8 @Radianu Mihai: Ideea greşită a unora că religia e "o chestiune personală" care ţine de "spaţiul privat" este o prejudecată formată în perioada comunistă. Comuniştii au încercat să alunge religia din şcoli, din mass media şi în general din spaţiul public, tolerând-o doar în spaţiul restrâns al bisericilor şi în curţile acestora. Dar religia nu e doar o chestiune personală şi nu ţine doar de spaţiul privat. Sfântul Apostol Pavel a scris că "se crede cu inima şi se mărturiseşte cu gura." Oricine are dreptul la exprimarea liberă a convingerilor oriunde în spaţiul public, iar un creştin are şi datoria de a mărturisi credinţa oriunde prin exemplu şi cuvânt. Tocmai asta este deosebirea faţă de perioada comunistă, că acum religia poate să fie mărturisită şi răspândită oriunde în spaţiul public şi în primul rand în şcoli. Pe lângă asta, predarea religiei în şcoli este o necesitate şi în acelaşi timp este unul dintre cele mai importante drepturi. În decembrie 1989 tinerii scandau: "Există Dumnezeu!" şi s-au jertfit şi pentru libertatea religiei!

Iar dacă matematica, chimia, fízica, biologia, etc. sunt discipline obligatorii în şcoli înseamnă că îi încalcă elevului libertatea şi îl obligă să le înveţe? Nu! Din start acesta e scopul şi rostul şcolii: să-l înveţe pe elev ca să-l pregătească pentru viaţă. Păi dacă disciplinele de studiu care îl pregătesc pe elev pentru viaţa pământească trecătoare sunt obligatorii în şcoli, cu atât mai mult trebuie să fie disciplină de studiu obligatorie în şcoli religia, care îi pregăteşte pe elevi pentru viaţa veşnică!
2 -1
un crestin - continuare
20 Sep 11:49
7 Religia nu e mai puţin importantă decât alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decât orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu şi care e rostul şi scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mântuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate celelalte ni se vor da pe deasupra.

Realităţile invizibile şi imateriale nu sunt mai puţin adevărate decât cele vizibile şi materiale. Nu există doar lumea aceasta materială, doar ceea ce se poate observa şi măsura. Sunt foarte multe argumente şi dovezi că există Dumnezeu şi viaţa veşnică de dincolo de moarte (atât argumente raţionale, cât şi foarte multe fapte supranaturale, miracole).

Recomand şi un blog foarte interesant:

cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de după moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de acestea, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, filme documentare, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on-line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare), articole foarte interesante. Vă recomand să intraţi pe blog, să-l studiaţi şi să-l trimiteţi mai departe ca să folosească şi altora.

Recomand şi documentarul Minuni Euharistice (subtitrat în română) - Documentar foarte interesant, prezentat chiar de un fost ateu, despre minuni şi mai ales prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în Euharistie, confirmată şi de investigaţiile ştiinţifice. Vizionaţi documentarul accesând linkul următor şi trimiteţi-l mai departe:

youtube.com/watch?v=6FsZVatSrUw&feature=youtu.be
2 -1
SF. DUH
20 Sep 09:26
Ma crucesc citind comentariile .:-)))) Comentatorii au citit doar titlul de au vazut rosu in fata ochilor ?
Care o fi problema daca religia este materie optionala, adica facultativa, adica nu-i obligatorie ??? Eu, de mic copil am fost informat ca popa taie limba la copiii care vorbesc prostii. Insa nimeni nu mi-a spus ca popa le taie capul daca nu spun, grabiti, tot ce le trece prin cap. Astfel incat am scapat cu limba netaiata :-P
Răspunde
6 -3
DADSASD
19 Sep 21:23
SI CE FACEM CU ACEA CONSTITUTIE CARE APARA LIBERTATEA PRACTICARII CREDINTELOR,
SI NU E DOAR ASTA...DAR PARINTII SUNT CEI CARE DECID DACA VOR O EDUCATIE RELIGIOASA PENTRU COPILUL LOR SAU NU !!! NU GUVERNUL, INCALCANDU/SE UN DREPT GARANTAT DE CONSTITUTIE !
DIVERSITATEA, PLURALISMUL CREDINTELOR SI IDEILOR LA CARE FACE REFERIRE CONSTITUTIA IN SPIRITUL EI SE REFERA INCLUSIV LA ATEI !!!!!!!!!!!!!!
ATAT TIMP CAT COPIII NU8 AU DREPT DE EXERCITIU, DE SEMNATURA DE A/SI DECIDE SINGURI MODALITATEA DE A/SI APARA INTERESELE...SUNT DOAR PARINTII CEI CARORA TREBUIE SA LE OBTINETI AVIZELE PE BAZA DE LISTE CU SEMNATURI !!!!
TOT COMUNISHTI ATI RAMAS ?
GUVERNUL NU SE AMESTECA IN ASA CEVA !
Răspunde
3 -8
un crestin
19 Sep 21:09
Predarea religiei în şcoli este o necesitate şi totodată este unul dintre cele mai importante drepturi. Predarea religiei în şcoli se face în multe ţări din Europa şi din întreaga lume.

Şi inainte de perioada comunistă se făcea religie in scoli la toate nivelurile.

Elevii care apartin unor culte diferite fac orele de religie cu preotul sau profesorul de religie din cultul de care apartin.

Religia nu e mai putin importantă decat alte materii de studiu, dimpotrivă, chiar e mult mai importantă decat orice altă materie, pentru că omul trebuie să cunoască ceea ce a revelat Dumnezeu si care e rostul si scopul său pe lume. Scopul oricarui om trebuie să fie mantuirea, după cuvintele Domnului Isus Cristos, care a spus să cautăm mai intai Impărătia lui Dumnezeu si dreptatea lui si toate celelalte ni se vor da pe deasupra.

Domnul Isus Cristos a spus: “Lăsati copiii să vină la Mine, că a unora ca acestia este Impărătia cerurilor" (Mt. 19, 14)
Răspunde
2 -5
un crestin - continuare
19 Sep 21:12
8 Recomand o carte cu titlul "Calauziri pentru cresterea si educarea ortodoxa a copiilor". Chiar dacă prin titlu se poate intelege că e vorba de educatia ortodoxă, cartea contine sfaturi care se pot aplica in educatia religioasă a oricărei Biserici crestine. Poate fi citita direct pe internet (fără a necesita descărcare in calculator), accesand linkul urmator:
profamilia.ro/tineri.asp?calauziri

Informatiile crestine trebuie sa fie date in primul rand in familie, dar nu trebuie să rămană doar la un nivel elementar. La scoală elevul aprofundează ceea ce a invatat acasă de mic. Dacă omul nu are aceste informatii de mic, (“de pe genunchii mamei", cum spunea cineva), sunt slabe sanse să le caute singur mai tarziu. Ca un pom care, dacă a crescut stramb, e foarte greu sau puţin probabil să se îndrepte mai târziu.
2 -5
un crestin - continuare
19 Sep 21:40
4 Sunt unii care spun că ei pot fi buni si fără religie, ceea ce e fals, deoarece nu sunt suficiente faptele bune pentru mantuire, ci este necesară si credinta si practicarea ei. Credinta fără fapte este moartă dar nici faptele fără credintă nu au valoare de mantuire. Credinta si faptele trebuie să fie in stransă legătură.

Domnul Isus Cristos a instituit apostoli si a intemeiat Biserica. El a vorbit clar despre Biserică spunand: spus: "Tu esti Petru si pe această piatră voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui" (Mt. 16,18). Succesorii apostolilor sunt episcopii si preotii, care, impreună cu credinciosii, formează Biserica. Nimeni nu se poate mantui de unul singur, după mintea sa, ci fiecare are nevoie de o Biserică. Iar Sfantul Ciprian spunea: "Nimeni nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată dacă nu are Biserica drept Mamă.“ Multi au incercat să distrugă Biserica de-a lungul istoriei (si păganii si otomanii si comunistii), dar n-au reusit si nici nu va reusi nimeni niciodată acest lucru, pentru că Biserica este institutia Divino – umană intemeiată de Domnul Isus Cristos.
Că unii preoti nu se ridică la nivelul chemării lor, asta este altă problemă si nu dă nimănui dreptul să generalizeze si cu atat mai mult nu dă nimănui dreptul să conteste Biserica in sine. Pe langă aceasta, Dumnezeu actionează si prin preotii nevrednici. actiunea lui Dumnezeu prin preot nu depinde de vrednicia sau nevrednicia preotului respectiv.
2 -4
un crestin - continuare
19 Sep 22:45
7 Există un mare gol de informatie religioasă in randul populatiei. Orele de religie sunt mai mult decat necesare in scoală de la inceput pană la sfarsit. De asemenea, sunt necesare si cat mai multe emisiuni religioase la televiziune si radio. Este foarte rusinos si foarte grav că, intr-un popor care se declară crestin in proportie de peste 90% si de 2000 de ani, o mare parte a populatiei nu stie nici măcar notiunile elementare de religie crestină.

Din orice Biserică am face parte, este important să fim crestini autentici, nu crestini doar cu numele, crestini de formă, pentru că nu ne mantuieste faptul că figurăm intr-un registru al unei Biserici sau al alteia. Ca să ne mantuim trebuie să credem in Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, să facem pocăintă pentru a primi iertare de păcate si să-l urmăm pe el si cuvintele sale. Scriitorul Dan Puric i-a criticat pe cei care sunt "crestini de formă, de spoială" si a subliniat necesitatea de a fi crestini autentici. Primul pas pentru a putea fi crestini autentici este informarea crestină.

Istoria religiilor se poate face (şi oricum se face) pentru cultura generală, dar înainte de asta elevii trebuie să cunoască temeinic religia creştină.
Numai religia creştină conţine Revelaţia supremă, adevărul întreg şi definitiv, revelat de însuşi Fiul lui Dumnezeu, care e supremul Revelator şi, totodată, supremul Revelat.
2 -4
un crestin - continuare
19 Sep 22:55
5 Ideea gresită a unora că religia e "o chestiune personală" care tine de "spatiul privat" este o prejudecată formată in perioada comunistă. Comunistii au incercat să alunge religia din scoli, din mass media si in general din spatiul public, tolerand-o doar in spatiul restrans al bisericilor si in curtile acestora. Dar religia nu e o chestiune personală si nu tine doar de spatiul privat. Sfantul Apostol Pavel a scris că "se crede cu inima si se mărturiseste cu gura." Oricine are dreptul la exprimarea liberă a convingerilor oriunde in spatiul public, iar un crestin are si datoria de a mărturisi credinta oriunde prin exemplu si cuvant. Tocmai asta este deosebirea fată de perioada comunistă, că acum religia poate să fie mărturisită si răspandită oriunde in spatiul public si in primul rand in scoli! Pe langă asta, predarea religiei in scoli este o necesitate si in acelasi timp este unul dintre cele mai importante drepturi. In decembrie 1989 tinerii scandau: "Există Dumnezeu!" si s-au jertfit si pentru libertatea religiei!
1 -4
un crestin - continuare
19 Sep 22:58
13 Realităţile invizibile şi imateriale nu sunt mai puţin adevărate decât cele vizibile şi materiale. Nu există doar lumea aceasta materială, doar ceea ce se poate observa şi măsura. Sunt foarte multe argumente şi dovezi că există Dumnezeu şi viaţa veşnică de dincolo de moarte (atât argumente raţionale, cât şi foarte multe fapte supranaturale, miracole).

Recomand şi un blog foarte interesant:

cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de după moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de acestea, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, filme documentare, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on-line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare), articole foarte interesante. Vă recomand să intraţi pe blog, să-l studiaţi şi să-l trimiteţi mai departe ca să folosească şi altora.

Recomand şi documentarul Minuni Euharistice (subtitrat în română) - Documentar foarte interesant, prezentat chiar de un fost ateu, despre minuni şi mai ales prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în Euharistie, confirmată şi de investigaţiile ştiinţifice. Vizionaţi documentarul accesând linkul următor şi trimiteţi-l mai departe:

youtube.com/watch?v=6FsZVatSrUw&feature=youtu.be
1 -3
un crestin - continuare
20 Sep 04:20
3 Şi o poezie foarte relevantă:

Mai este, la sfârşit, o judecată, cumplita judecată de apoi,
Când trebuie, pe drept, să-şi ia răsplata cum a lucrat, oricare dintre noi...
Noi nu murim, când inima-ncetează: lăsăm în urmă tot ce-am scris şi-am spus
Dar tot ce dăm la cei ce ne urmează mereu dă rod când noi de mult ne-am dus...

Avem copii, şi-i creştem după vrere; avem elevi, şi-i învăţăm ce vrem;
Avem o turmă-n grijă şi-n veghere si-ntreaga lor răspundere avem! Căci ei vor fi, în lume şi-n viaţă, aşa cum noi le-am spus şi arătat...
Iar ei, la fel, aşa vor da povaţă si-un lung popor de-acum de noi format...

Îi creştem buni, la fel şi ei vor face; ii creştem rău aşa vor îndruma. Noi îi îndreptăm înspre război sau pace, rând după rând, pe câţi ne vor urma
Şi-abia atunci, la marea judecată, vedea-vom toţi uimiţi, cu-adevărat,
Cât a salvat o creştere frumoasă, cât a ucis un suflet blestemat...

O, voi cei mari, răspunzători de gloate: părinţi şi-ndrumători pentru urmaşi,
Voi, veţi purta răspunderile toate! voi creşteţi sfinţi sau creşteţi ucigaşi!
De-aceea, pentru toţi ce ne urmează, la marea judecată de apoi,
Cu ochi uimiţi, oricare o să vadă cât rău sau bine a-nceput cu noi...

Poezie de Traian Dorz, preluată de pe una dintre paginile dedicate pe facebook acestui mare poet român închis în peritada comunistă pentru răspândire de scrieri religioase:

facebook.com/pages/Traian-Dorz/149487635108907?ref=ts&fref=ts
5 -2
parere neautorizata
19 Sep 20:41
Problema este : ce fel de religie , sunt multe si diversificate . Mai de'graba ar fi Istoria religiei , nu ii vad , cum ii preda unui turc religia ortodoxa , unui catolic religia islamic - mulsumana etc. ?
Răspunde
6 -1
johnneil
19 Sep 20:23
Ma bucur ca nu trebuie sa ma chinui cu aceasta "materie" nici eu nici urmasi mei.
Răspunde
4 -1
Babalâc
19 Sep 20:05
IN primul rând aici sunt două contradicţii şi două anomalii, cea mai mare este aceea de a fi pronunţată de către o anomalie a naturii precum idiotul de Ponta, cum să spună tocmai el că este ceva etic in ceva ce nici el nu crede ?! Ceva ce este inventat de om, Dacă vrei linişte şi pace fă meditaţii transcedentale ! Copiii in loc să fie educaţi cu adevărata morală a vieţii pierd timpul cu religia, nu spun să se scoată definitiv şi in totalitate dar să fie pus punctul pe I
Răspunde
8 -1
gepeto
19 Sep 18:44
valorile etice fiind cele ale tocirii simtului critic, alterarii ratiunii, intunecarii viziunii clare proprii, abolire a discernamantului, inducerea ideii de existenta a unui judecator suprem prin cumulonimbus...care face inutila judecata personala... tolerare a matrapazlacurilor a hotziilor politrucilor care au luat cu asalt civilii majoritari in tzara aia...
Răspunde
16 -1
Ion
19 Sep 16:39
domnu' Ponta, bag sama ca matale ai fost mult pe la orele de religie de esti atat de etic, nu-i asa? Prezentati-ne curicula pentru aceasta disciplina si veti vedea constata personal ca partea etica s-ar cuprinde in cateva lectii, nu atatia ani inmultiti cu atatea zeci de ore. Ce sa mai vorbim despre partea aplicativa? Este cam la acelasi nivel cu restul disciplinelor studiate; cele mai multe au teorie si nimic practic. Haideti sa nu ne mai imbatam cu apa rece crezand ca orele de religie trebuie facute la scoala, ci mai degraba la Biserica sau acasa.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?