Ponta: România trebuie să-şi asume rolul de frontieră NATO; trebuie să creştem bugetul Apărării

 
Explicaţia lui Ponta pentru Facebook
Explicaţia lui Ponta pentru Facebook

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că România trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune fierbinte, el arătând că trebuie majorat bugetul Ministerului Apărării cu 0,2% din PIB anual, astfel încât în 2017 acesta să ajungă la 2%.

"Cred că România, în acest moment, îşi reafirmă rolul strategic în regiune. (...) În acest moment România trebuie să fie văzută şi trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune atât de fierbinte şi care cu siguranţă în perioada care vine ne va oferi noi provocări. Deci cred că România trebuie să-şi afirme acest rol", a spus Ponta, la conferinţa cu tema "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", organizată la Parlament.

El a arătat că toţi partenerii României trebuie să aibă în continuare încredere în capacitatea noastră de a juca acest rol important regional.

"Cred că decizile pe care le-am luat trebuie să fie susţinute în viitor cu o strategie clară. Acum vedem poate mai bine ca în alte dăţi de ce a fost nevoie şi de ce am decis bine ca România să fie parte a sistemului de apărare antirachetă, de ce în mod sigur am fi vrut să folosim resursele financiare la altceva, dar anul trecut am luat decizia achiziţionării avioanelor multirol şi România va avea aceste capabilităţi de care avea de mult timp nevoie şi pe care nu le-a achiziţionat în vremuri economice mai bune", a spus Ponta.

El a criticat faptul că în 2012 Ministerul Apărării a avut cel mai prost buget - 1,12% din PIB şi a arătat că trebuie majorat bugetul Ministerului Apărării cu 0,2% din PIB anual, astfel încât în 2017 acesta să ajungă la procentul de 2%.

"Am reuşit în 2013 să ajungem la 1,38%, în 2014 la 1,42%. Cred că prin consens politic al celor care uită de populismul tipic anului electoral, al celor care văd şi gândesc în viitor rolul strategic al României, trebuie să avem posibilitatea ca în următorii trei ani să avem o creştere anuală de 0,2% din PIB a alocării pentru MApN, în aşa fel încât România în 2017 să ajungă la acel 2% din PIB, care nu e 2,38, cât ne-am asumat cu toţii, dar e o dovadă clară a intenţiei României de a-şi asuma rolul său în NATO şi în regiune", a spus Ponta.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -3
NATO nu se mai justifica international !
02 Apr 13:38
NATO este istorie.El a fost creat pentru a impune politica de stavilire, americanii se temeau de domino-ul luptelor din Vietnam.Acum comunismul nu mai ameninta pe nimeni.Cu terorismul se lupata SRI si SIE.Asa ca in loc de aniversare NATO ar trebui desfiintat.
Răspunde
2 0
VIOREL
02 Apr 12:56
n-as putea zice ca vorbeste prostii zicand ca in astfel de timpuri fierbinti ar fi bine sa crestem capacitatea de lupta a armatei,doar ca nu-mi vine sa cred ca guvernantii nostri vor urma exemplul americanilor(si nu numai)si vor investi in industria autohtona de aparare(creind locuri de munca si surse de venit la buget...independenta...forta..);mai degraba sunt convins ca banii vor fi cheltuiti pentru achizitionarea unor epave si tehnica de razboi uzate moral si fizic de la "aliati"si pentru sustinerea unor "campanii"si interventii militare in interesul altora;apropo de "scut",consider ca acesta nu-i deloc un motiv de siguranta pentru romani,mai degraba un motiv in plus pentru ca Romania sa devina teatru de razboi(pentru Crimeea s-au mai dus lupte pe malurile Dunarii),avand in vedere faptul ca satrapii lumii au doctrine ce prevad ducerea luptelor in afara teritoriilor lor nationale
Răspunde
3 -1
dan
02 Apr 12:33
2017 ? Doi la suta ? Vai de noi. Pai daca il apuca nervii pe Vladut, in trei ore astia déjà ne beau tuica din beci......
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?