Ponta: Europa spune că nu avem probleme cu carnea de vită, poate greşesc autorităţile din Rusia

 
Ponta: Europa spune că nu avem probleme cu carnea de vită, poate greşesc autorităţile din Rusia
Ponta: Europa spune că nu avem probleme cu carnea de vită, poate greşesc autorităţile din Rusia

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă legată de carnea de vită și doar Rusia constată că există o problemă, el conluzionând: "Probabil că cei care greșesc sunt autoritățile din Rusia".

Premierul a participat, miercuri, la şedinţa plenului Camerei în care au fost ratificate acordurile de asociere cu UE ale R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei. După eveniment, Ponta a răspuns, pe holul Parlamentului, unor întrebări ale jurnaliştilor.

"A informat şi președintele ANSVSA dacă, respectând toate procedurile europene, care sunt foarte stricte, toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă și doar Rusia constată că avem o problemă, probabil că cei care greșesc sunt autoritățile din Rusia", a spus Ponta, întrebat despre subiectul legat de interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat marţi seară, pentru MEDIAFAX - după ce Rusia a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune - că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a spus Mănăstireanu.

România a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.
Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.

Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
Hmmm...
02 Jul 23:42
Faptul ca exista un caz "atipic" inseamna ca exista o problema si unii oameni risca sa faca o boala foarte grava. Numai ca s-ar putea ca acea carne sa fie de import, nu din Romania.
Răspunde
0 0
ion
02 Jul 23:06
Pariu 100% ca englejii (cei al caror laborator analizeaza carnea) vor gasi o problema? Ulterior va apare prin ziare ca mancarea romaneasca produce probleme, si uite asa, rusii, cu prietenii lor engleji, iar ne dau o lovitura-n ceafa.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?