Ponta binecuvântează punctul de frontieră fantomă de la Tuzla

 

Astăzi, la orele prânzului, premierul României, Victor Ponta vizitează platforma de foraj Ocean Endeavor, care operează pentru ExxonMobil şi OMV Petrom în Marea Neagră, potrivit agendei anunțate de biroul de presă al Guvernului României pentru ziua de 12 august.

Interesant este însă faptul că premierul a ales să facă declarații de presă la aeroportul privat Tuzla și nu

la cel internațional Mihail Kogălniceanu. Potrivit unui articol publicat recent de Realitatea.net,  aeroportul privat de la Tuzla, operat de compania Regional Air Services, controlată de omul de afaceri Dorin Ivașcu, funcționează de facto ca un punct de frontieră prin care zilnic sunt verificați lucrătorii offshore ai companiei ExxonMobile.

Controlul angajaților offshore se face în baza unor derogări de la regimul european al controalelor de

frontieră și este efectuat de polițiști de frontieră aduși de pe Aeroportul Internațional Mihail

Kogălniceanu, situat la circa 40 km de Tuzla și aflat sub controlul statului. În răspunsul formulat către Hotnews, IGPF nu explică și conditiile care trebuie îndeplinite pentru aplicarea respectivei derogări. Spre exemplu, nu este clar: cine poate solicita aplicarea derogării, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească locațiile din afara punctelor de frontieră, în cadrul cărora se vor efectua aceste controale (aerodromul Tuzla arată ca un islaz), care sunt limitele în care pot fi încadrate riscurile privind aplicarea acestei derogări, cine suporta costurile generate de deplasarea echipajelor IGPF la alte locații pentru efectuarea controlului sau care este procedura exactă în baza căreia se pot efectua aceste controale în alte locații decât punctele de frontieră.

Reamintim că Tuzla nu a primit avizele necesare de a funcționa ca un aeroport internațional. De mai bine de doi ani, Dorin Ivașcu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din domeniul aviației, dar puțin cunoscut publicului larg și al cărui nume a fost vehiculat și în celebra afacere “Tigareta 2”, insistă pe lângă autoritățile statului să aprobe un proiect de Hotărâre de Guvern - conform art. 9 alin. (1) din OUG 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei - prin care Aeroportul Tuzla să devină punct de trecere a frontierei.  Proiectul de HG-ul a fost inițiat în noiembrie 2012 de fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, arestat de DNA, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor ar urma să asigure personalul necesar pentru efectuarea controalelor necesare trecerii frontierei de stat și să suporte și cheltuielile aferente. Acest proiect ridică anumite semne de întrebare în condițiile în care în imediata apropiere se află Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, aflat pe pierderi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
Societatea Civila
13 Aug 09:49
Superb ,pai asa sa aducem si noi marfa de contrabanda,daca e privat dai banu si sti o treaba ....ce tot atata frica cu spaga,o facem legal!
Răspunde
12 -3
Jan
12 Aug 14:16
Ar trebui sa fie mai precaut cu avioanele, pt. ca un doliu national pe caldura asta nu este recomandat. In plus, pana-l gaseste in epava scufundata in mare, vor fi multi care vor spera ca scapa, cum au sperat si cu Felix Turnatoru'.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?