Politicianul german Jurgen Ruttgers se scuză şi spune că nu a dorit să-i jignească pe români

 
Foto: rp-online.de
Foto: rp-online.de
Premierul landului Nordrhein-Westfallen, Jurgen Ruttgers (CDU), şi-a cerut scuze vineri seară pentru declaraţiile sale controversate la adresa românilor, motivând că intenţia sa a fost să-i apere pe lucrătorii germani din regiune, nu să jignească pe cineva.


"Am vrut să-i apăr pe lucrătorii germani din regiunea Nordrhein-Westfallen, ale căror performanţe sunt recunoscute la nivel mondial şi care, din cauza unor decizii greşite, şi-au pierdut locurile de muncă. Nu am vrut să jignesc pe nimeni. Dar dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci îmi pare rău", a declarat Jurgen Ruttgers.

Politicianul este surprins într-un filmuleţ pe YouTube când, în cadrul unui miting electoral de la Duisburg, foloseşte cuvinte jignitoare la adresa românilor. "Spre deosebire de muncitorii care lucrează aici, românii nu vin la muncă la ora 7.00 şi nici nu rămân până când li se termină tura. Ei vin şi pleacă când vor şi nici nu ştiu ce au de făcut", a declarat Ruttgers, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, în apropiere Cluj.


Potrivit asociaţiei româno-germane WAZ, cu sediul la Berlin, Ruttgers ar fi criticat lucrătorii români la mai multe evenimente publice. WAZ i-a reproşat politicianului că "se ia de un popor într-un mod grosolan". Gerhard Kopernik, preşedintele WAZ, a spus că este problematic că un politican al CDU se foloseşte în mod populist de unele prejudecăţi.

"De la un premier de land mă aştept la solidaritate europeană", a spus Kopernik, care a atras atenţia că ceaa ce spune politicianul nici măcar nu este adevărat. "Dacă muncitorii români ar fi aşa de incompetenţi, economia României nu ar fi crescut din 2006 cu aproximativ 7% anual", a argumentat el.

Oficialii CDU i-au luat apărarea lui Jurgen Ruttgers, explicând că acesta încerca să ridice moralul muncitorilor din Nordrhein-Westfalen, întrucât există informaţii că mutarea fabricii nu ar fi rentabilă. "Ce este greşit la faptul că Jurgen Ruttgers apare cu acest subiect în faţa lucrătorilor din acel land?", a declarat Hendrik Wust, secretarul general al partidului.

De asemena, CDU respingea iniţial ideea unor scuze. Wust a spus că este caracteristic pentru SPD, care se pare că a postat filmuleţul pe YouTube, să-l atace pe Ruttgers atunci când acesta se impune pentru a apăra cauza muncitorilor germani.

Un vicepreşedinte al filialei SPD din landul NRW, Ralf Jager, este însă foarte critic, spunând că declaraţiile despre români ale lui Ruttgers sunt "aproape xenofobe".

Reiner Priggen, de la Partidul Verzilor, a spus că este o "deraiere fără margini", care nu poate fi acceptabilă pentru un politician de vârf.
De altfel, presa germană aminteşte că Jurgen Ruttgers este cunoscut pentru declaraţiile sale cu accente xenofobe. În 2000, în timpul campaniei electorale regionale acesta s-a impus prin sloganul "Copii în loc de indieni" (Kinder statt Inder), făcând referire la intenţia guvernului german de a atrage ingineri şi informaticieni din străinătate pentru a face faţă lipsei de forţă de muncă calificată.

Prestigiosul Die Welt scrie că Jurgen Ruttgers a folosit "cuvinte jingintoare" vorbind despre lucrătorii români, ceea ce stârneşte dezaprobare şi revoltă. Cuvintele înaltului oficial CDU sunt catalogate drept un adevărat atac la adresa străinilor. La rândul său, Die Zeit spune că politicianul "instigă prin jigniri la adresa românilor". De altfel declaraţiile sale sunt preluate de ziare precum Bild, Focus, Spiegel sau Frankfurter Rundschau, toate fiijnd de părere că declaraţiile sale sunt deplasate şi inacceptabile.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?