Polemică în SUA:Un condamnat la moarte, executat în Arizona, a murit după un "calvar" fără precedent

 

Un condamnat la moarte a decedat după o agonie fără precedent, miercuri, în Arizona (sud-vest), alimentând polemica violentă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie , potrivit Mediafax.

Joseph Wood, în vârstă de 55 de ani, condamnat pentru uciderea prietenei sale şi a tatălui acesteia în 1989, a fost declarat mort după aproape două ore de la injecţie, în loc de circa zece minute, cum ar fi trebuit în mod obişnuit.

Execuţia a început la ora locală 13.52 şi decesul a fost declarat la ora 15.49 (01.49 ora României), a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a procurorului general din Arizona, Tom Horne.


El "a gâfâit", "a gemut", "s-a sufocat şi s-a chinuit să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute", a declarat avocatul lui, Dale Baich, care a depus chiar o moţiune de urgenţă în faţa Curţii Supreme pentru ca aceasta să oprească execuţia, în timp ce deţinutul era în continuare în viaţă la o oră după injecţie.

"Arizona pare să se fi alăturat altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă", a afirmat Baich.

"Americanii s-au săturat de această barbarie", a adăugat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. "Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală omeneşte", a declarat ea, vorbind despre "calvarul" condamnatului.

Expertul de la Fordham University Deborah Denno, specialist în injecţia letală, a vorbit despre o execuţie "inacceptabilă", "şocantă" deoarece era "pe deplin previzibilă şi evitabilă".

Guvernatorul Arizonei Jan Brewer a apărat la rândul său legalitatea execuţiei, declarându-se totuşi îngrijorată de duritatea ei, şi a ordonat o anchetă. "Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit legal şi nu a suferit potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale", a declarat ea.

În ultimele 24 de ore, Wood a depus mai multe recursuri în faţa tribunalelor din Arizona şi până la cel mai înalt nivel al justiţiei americane, pentru a contesta secretul care înconjoară procedura injecţiei letale în acest stat, ca în multe altele care practică pedeapsa capitală.

Numeroşi condamnaţi înaintea lui au denunţat, de asemenea, riscurile suferinţelor neconstituţionale cu care ar putea să se confrunte în timpul execuţiei, în absenţa unor informaţii despre produsele folosite, despre originea lor, metoda de fabricare şi calificările personalului desemnat să le injecteze.

Ultimele sale apeluri au fost respinse, Curtea Supremă respingându-le de două ori în mai puţin de 24 de ore, aşa cum a făcut şi cu recursurile precedente.

În cele 32 de state unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la prepararea în farmacie a produselor injectate, neomologată, după refuzul fabricanţilor europeni de a le furniza pentru execuţii.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 -2
Jan 1
24 Jul 11:20
Te incearca pur si simplu sentimente contradictorii.
Pe de o parte, americanii ne-au cerut si noua abrogarea pedepsei cu moartea in timp ce ei insisi nu au nici gind sa renunte la ea, iar noi ne-am conformat in loc sa le zicem: baieti dati voi mai intii exemplu si apoi renuntam si noi.
Pe de alta parte, e-adevarat ca nu este uman ce s-a intimplat, dar se gindeste cineva prin ce chinuri or fi trecut cei doi pe care i-a omorit criminalul ?
Atentie, nu a folosit "calmante" cind le-o fi taiat gitul, dimpotriva, ne putem inchipui fata-i animalica, salbatica atunci cind i-a omorit.
Este sau nu justificata grija acordata criminalului in raport cu atitudinea lui fata de cei pe care i-a omorit ?
Răspunde
1 -1
Nume*
24 Jul 23:18
6 pardon monser...nu americanii ne-au cerut sa abolim pedeapsa capitala,ci uniunea europeana.
8 -2
PEDEAPSA CAPITALA
24 Jul 09:16
i-auzi mai frate...ce tragedie! pentru violatori,pedofili,proxeneti,criminali,teroristi,etc trebuie reintrodusa urgent si in europa pedeapsa capitala.
Răspunde
4 -4
mihai viteazul
24 Jul 11:39
3 cum ar fi sa o primesti tu si pe urma sa se constate ca a fost o eroare judiciara?
4 -1
24 Jul 17:57
6 @mihai viteazul Daca asta este argumentul impotriva pedepsei cu moartea atunci cum ar fi sa ti se confiste niste bani dintr-o eroare, cum ar fi sa stai o zi in inchisoare pe nedrept? Totul ar fi o greseala de nereparat, vietile noastre vor fi curs deja pe alt fagasi si nimic nu ar da timpul inapoi sa le recuperam. Asadar, in baza argumentului tau, mai bine sa nu mai existe Justitie, si tribunale si procese. Daca se fac greseli? Hai frate, sa fie anarhie, si face fiecare ce vrea, ca nu te opreste nimeni, ca daca greseste? Un argument egal cu ZERO barat! Extrapolat duce la anarhie. Si anarhie produce si lipsa pedepsei cu moartea in Europa!
2 -1
PEDEAPSA CAPITALA
24 Jul 23:13
2 eu n-au cum sa ajung vreodata in situatia aia,iar daca cumva prin absurd as fi executat pe nedrept[nu mai spun oricum nimic!],prefer sa ma sacrific pentru a fi sigur ca toti criminalii odiosi[gen dementul de la constanta sau tiganul din otopeni...ca sa dau doar doua exemple!]isi v-or primi pedeapsa cuvenita...adica injectia letala.
10 -2
24 Jul 09:16
Ce sa mai vorbim, cata tragedie ca un j3g crapa asa cum merita si nimic despre nevinovatii ucisi de j3g. Aia au murit "omeneste"?
Răspunde
7 -3
PEDEAPSA CAPITALA
24 Jul 09:28
6 i-auzi mai frate...ce tragedie! pentru violatori,pedofili,proxeneti,criminali,teroristi,etc trebuie reintrodusa urgent si in europa pedeapsa capitala.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?