Planul lui Tudorel Toader pentru gardienii din închisori. Devin ”polițiști de penitenciar”

 

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică joi un proiect de lege privind modificarea statutului angajaţilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Printre măsuri se propune schimbarea denumirii de “funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de "poliţist de penitenciare”, reducerea perioadei de stagiu pentru agenţi de la un an la şase luni, precum şi introducerea mandatelor pe o perioadă limitată de patru ani pentru funcţiile de conducere, pentru un management mai eficient.

Anunţul privind punerea în dezbatere publică a acestui proiect a fost făcut pe Facebook chiar de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Potrivit proiectului de lege, o primă măsură care să consolideze statutul funcţionarilor cu statut special din sistemul penitenciar este schimbarea acestei denumiri cu cea de "poliţist de penitenciare”.

"Sintagma funcţionar public cu statut special nu este o denumire, ci reglementează statutul personalului. Conform dispoziţiilor Legii nr. 254/2013, activităţile pentru realizarea siguranţei deţinerii constau în luarea măsurilor de pază, escortare, însoţire şi supraveghere, în scopul menţinerii ordinii şi disciplinei în rândul deţinuţilor.

Denumirea actuală este criticabilă, fiind nevoie de o denumire care să ofere funcţionarilor de penitenciare identitate ca ocupaţie şi categorie profesională, similar celorlalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, se arată în proiect.

O altă măsură prevăzută în proiect se referă la introducerea mandatului pe perioadă limitată de patru ani pentru funcţiile de conducere din cadrul sistemului administraţiei penitenciare, precum directorul general, directori generali adjuncţi şi director de unitate, pentru un management mai eficient şi responsabilizarea persoanelor care deţin aceste funcţii, în prezent numirea pe funcţii de conducere făcându-se pe perioadă nedeterminată. Prelungirea mandatului poate fi făcută o singură dată.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?