Placa de pe stâlpul funerar de la Pasul Nyerges, ridicat de preşedintele Ungariei, a fost furată

 
Foto: iwa.manna.ro
Foto: iwa.manna.ro
Persoane necunoscute au furat placa pe care era gravată numele preşedintelui Ungariei, de pe un stâlp funerar de lemn sculptat. Placa a fost ridicată de Solyom Laszlo, în martie la Monumentul Eroilor Secui paşoptişti de la "Nyergesteto", judeţul Harghita.


Primarul comunei Cozmeni, Bodo David, a declarat că până în acest moment nu s-a mai întâmplat ca stâlpii ridicaţi în Pasul Nyerges, care aparţine de comună, să fie profanaţi.

"În Pasul Nyerges sunt ridicaţi peste o sută de stâlpi funerari, însă nu s-a mai pomenit ca să fie profanaţi. Doar de pe acest stâlp, ridicat de preşedintele Ungariei, a fost furată placa pe care era gravată numele lui Solyom Laszlo. Cred că cineva a crezut că este făcut din metal preţios", ne-a spus Bodo David.


Primarul a afirmat că a făcut un denunţ la poliţia locală, dar a anunţat verbal şi reprezentanţii Poliţiei Judeţene şi Consulatul General al Republicii Ungare din Miercurea Ciuc. Consulul General, Szabo Bela este de părere că actul în sine nu reprezintă rea-voinţă şi şi-a exprimat speranţa că este vorba despre un colecţionar, însă a atras atenţia că ar fi mai bine dacă acele persoane care doresc să aibă o asemenea placă ar cere de la Consulat.


Preşedintele republicii Ungare a paricipat anul acesta, în data de 14 martie la comemorarea revoluţiei de la 1848 la Pasul Nyerges, ocazie cu care a fost sfinţit şi stâlpul funerar de lemn sculptat, ridicat de Solyom Laszlo la Monumentul Eroilor Secui paşoptişti.

Evenimentul, sărbătorit în general în data de 15 martie, a avut loc mai devreme cu o zi, deoarece avionul militar, cu care preşedintele ungar a vrut iniţial să ajungă în România, nu a primit autorizaţie de aterizare la Aeroportul Internaţional Târgu Mureş. Astfel, Solyom a fost nevoit să călătorească cu maşina din Ungaria până în Harghita.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?