Pinguinii, recifele de corali şi ţestoasele ar putea dispărea, din cauza încălzirii globale

 
Foto: gaming.ngi.it
Foto: gaming.ngi.it
Pinguinii, balenele şi delfinii, urşii polari, tigrii bengalezi, cangurii, ţestoasele, pescăruşii, elefanţii africani, cangurii şi recifele de corali sunt cele zece specii care sunt în prezent pe cale de dispariţie, ca urmare a încălzirii globale, a anunţat World Wide Fund for Nature (WWF).


WWF a lansat, în cadrul campaniei internaţionale Earth Hour 2009, raportul "Climate Change and Species" privind cele zece specii pe care impactul schimbărilor climatice le ameninţă cu dispariţia, în decursul acestui secol. Astfel, specialiştii consideră că, în ritmul actual, populaţia de urşi polari va dispărea definitiv în aproximativ 75 de ani.

În ultima mie de ani, populaţia de tigri bengalezi a scăzut cu 95%, ajungând în prezent la 4.000 de exemplare. Trei subspecii au dispărut definitiv, iar alte patru nu au mai fost observate în mediul sălbatic în ultimii 25 de ani.

În 1998, 16% din recife de corali dispăruseră, în urma unui fenomen de albire. Specialiştii estimează că, până în 2060, se vor înregistra pierderi masive de corali, astfel că, în câteva zeci de ani, 80% dintre aceştia ar putea muri.

Cât priveşte cangurii din Noua Guinee, 11 din cele 12 specii sunt sub ameninţare, dintre care patru sunt în pragul critic.

Pe măsură ce oceanele se încălzesc, speciile de balene şi delfini sunt nevoite să se adapteze unui habitat diferit. Multe dintre ele nu reuşesc să se adapteze noului mediu de viaţă, ceea ce le pune în pericol supravieţuirea. Nouă dintre cele 15 specii de balene sunt astăzi ameninţate cu dispariţia.

În anumite colonii, numărul pinguinilor a scăzut cu până la 66%, din 1983. Temperatura globală în continuă creştere, precum şi diminuarea stratului de gheaţă de la poli reprezintă pentru populaţiile de pinguini o adevărată luptă pentru supravieţuire.

Cinci din cele şapte specii de ţestoase marine sunt fie ameninţate, fie chiar în pragul critic de ameninţare, principala cauză constituind-o temperaturile în continuă creştere, care afectează profund ciclul de viaţă al acestei specii.

În ultimii 10 ani, populaţia de urangutani a scăzut cu 30-50%. Astăzi, mai puţin de 80.000 de urangutani  trăiesc în mediul sălbatic. Principalele cauze ale diminuării sunt incendiile şi lipsa hranei, ambele cauzate de creşterile de temperatură.

Studiile predictive arată că ţările africane sunt mai vulnerabile la schimbările climatice decât oricare alt teritoriu de pe glob, iar specia de elefanţi africani se confruntă deja cu o criză severă de apă şi hrană, determinată de creşterile de temperatură.

Populaţiile de pescăruşi au fost deja reduse drastic prin activităţile umane, cu precădere pescuitul masiv. Ciclul de viaţă al păsărilor, în general, şi al celor migratoare în mod deosebit, depinde foarte mult de condiţiile climatice. 2009 este un an crucial pentru politicile de climă, prin desfăşurarea conferinţei Naţiunilor Unite de la Copenhaga.

În luna decembrie, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbărilor climatice. Pe 28 martie, la 20.30, oameni şi instituţii din toată lumea vor stinge lumina pentru o oră, ca parte a campaniei Ora Pământului. România face parte din ţările participante la Earth Hour, cu şapte oraşe înscrise Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov, Tulcea, Cluj Napoca şi Botoşani, a mai anunţat reprezentantul WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, Ioana Beţieanu.

WWF Programul Dunăre-Carpaţi România urmăreşte conservarea naturii şi a proceselor ecologice în România şi în regiunea Dunăre-Carpaţi, iniţiind, derulând şi sprijinind proiecte pentru păstrarea diversităţii biologice, a speciilor sălbatice şi ecosistemelor naturale.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?